PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 15:03

Varėnoje paminėta Gedulo ir vilties diena

Varėna

Etaplius.LTŠaltinis: Varėnos rajono savivaldybė


304824

Gedulo ir vilties dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje (šv. Mišių metu giedojo Varėnos kultūros centro pagyvenusių žmonių mišrus choras „Varpilė“).

Prie paminklo politiniams kaliniams ir tremtiniams dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės vicemeras Tomas Šimukonis, administracijos direktorės pavaduotoja Stasė Bingelienė, Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė, Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, atliekanti Švietimo skyriaus vedėjo funkcijas Rima Svirskienė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Varėnos filialo pirmininkas Juozas Stramkauskas, pirmųjų trėmimų liudytoja Vincutė Valackaitė, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos ir Varėnos „Ryto“ progimnazijos moksleiviai bei mokytojai, miesto gyventojai.

Varėnos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas J. Stramkauskas pasidžiaugė, kad dar susirinkusiųjų gretose mato pirmųjų trėmimų liudytoją V. Valackaitę, kuriai tremties dieną buvo 10 metų. „Istorijos rato pasukti negalime, tačiau turime išlikti budrūs“, – teigė J. Stramkauskas.

Varėnos rajono savivaldybės meras Tomas Šimukonis pažymėjo, kad lietuviams sugrįžti iš tremties padėjo stiprus vilties jausmas. „Džiaugiuosi, kad į minėjimą atėjo toks gausus moksleivių būrys. Tikiuosi, kad jie prisimins skaudžią mūsų tautos istoriją ir žinos šios dienos reikšmę“, – kalbėjo vicemeras.

Lietuvos Respublikos Seimo narys Juozas Baublys atkreipė dėmesį, kad mūsų ištremtiems tautiečiams buvo atimta teisė gyventi, teisė kurti Lietuvos ateitį, atimtos svajonės.

Programoje skambėjo buvusių Varėnos politinių kalinių ir tremtinių dainos, Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos moksleivių literatūrinė-meninė kompozicija „Traukinys į nežinią“ jautriai įprasmino šią istorijos pamoką.