PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugpjūčio 1 d. 12:39

Liepos mėnuo Kinijoje buvo karščiausias per visą stebėjimų istoriją

Pasaulis

Kinija vasarą. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


312333

Liepos mėnuo Kinijoje buvo karščiausias nuo tada, kai prieš šešis dešimtmečius buvo pradėti registruoti tokie duomenys, ketvirtadienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Valstybinis transliuotojas CCTV, remdamasis meteorologijos tarnyba, teigė, kad ankstesnis mėnuo buvo karščiausias per visą stebėjimų, kurie pradėti vykdyti 1961 metais, istoriją.

Praėjusį mėnesį vidutinė temperatūra Kinijoje buvo 23,21 laipsnio Celsijaus. Pranešama, kad ji viršijo ankstesnį 2017-aisiais pasiektą 23,17 laipsnio Celsijaus rekordą.

Meteorologijos tarnybos duomenimis, vidutinė temperatūra visose provincijose taip pat viršijo praėjusių metų vidurkį. CCTV teigimu, pietvakarinėse Guidžou ir Junano provincijose užfiksuota aukščiausia vidutinė temperatūra nuo duomenų fiksavimo pradžios.

Kinija yra daugiausiai pasaulyje išmetanti šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios, mokslininkų teigimu, lemia klimato kaitą ir dėl kurių dažnėja bei intensyvėja ekstremalūs orai.

Pekinas įsipareigojo iki 2030-ųjų pasiekti anglies dioksido išmetimo maksimalų lygį, o iki 2060-ųjų – nulinį lygį. Tačiau Kinija atsispyrė raginimams imtis ryžtingesnių veiksmų.

Kinijoje šią vasarą vyrauja ekstremalūs orai: centrinėje dalyje ir pietuose siaučia smarkios liūtys, o šiaurinę šalies dalį alina viena po kitos sekančios karščio bangos.