PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 9 d. 15:41

Vakarų lyderiams renkantis į NATO viršūnių susitikimą, V. Putinas priėmė Indijos premjerą

Pasaulis

N. Modi susitikimas su V. Putinu. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308548

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi antradienį Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, abiem šalims siekiant stiprinti ryšius.

N. Modi V. Putinui sakė, kad taika yra nepaprastai svarbi ir kad „karas negali išspręsti problemų“.

„Kaip draugas, taip pat sakiau, kad šviesesnei mūsų ateinančios kartos ateičiai taika yra labai svarbi“, – sėdėdamas šalia V. Putino teigė N. Modi kalbėdamas hindi kalba.

„Kai žudomi nekalti vaikai, kai matai, kaip jie miršta, širdį skauda, ir tas skausmas yra nepakeliamas“, – pridūrė jis.

N. Modi ir V. Putino susitikimas vyksta Vakarų šalių lyderiams renkantis į NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vašingtone, o Rusijai sudavus kruvinų smūgių Ukrainoje.

V. Putinas ir M. Modi buvo nufotografuoti apžiūrintys branduolinių technologijų parodą.

Vakarų lyderiai, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną ir naująjį Jungtinės Karalystės premjerą Keirą Starmerį, ruošėsi paminėti didžiausios pasaulyje saugumo organizacijos 75-erių metų jubiliejų ir patikinti Ukrainą, kad NATO ją toliau rems.

N. Modi, kuris Maskvoje lankosi pirmą kartą nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios 2022 metais, anksčiau antradienį padėjo vainiką prie karo memorialo netoli Kremliaus.

Dviejų dienų vizito į Maskvą atvykęs indų premjeras pirmadienį vėl susitiko su V. Putinu. Jų susitikimas įvyko netrukus netrukus po to, kai Ukrainos link buvo paleistos rusų raketos, smarkiai apgadinusios didžiausią vaikų ligoninę Kyjive ir nusinešusios mažiausiai 42 žmonių gyvybes visoje šalyje.

N. Modi atvykimas į Rusiją buvo nušviestas kaip didelis įvykis, o apie mirtiną Maskvos išpuolį prieš Ukrainą nebuvo plačiai pranešta.

N. Modi socialiniame tinkle „X“ paskelbė savo vizito Maskvoje nuotraukas su prierašais rusų ir anglų kalbomis ir teigė, kad „tikisi dar labiau pagilinti ypatingą ir privilegijuotą mūsų tautų strateginę partnerystę“.

„Glaudesni mūsų tautų ryšiai bus labai naudingi mūsų žmonėms“, – rašė jis po nuotrauka, kurioje jis apsikabinęs su V. Putinu.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad V. Putinas ir N. Modi aptars ryšius energetikos srityje, įskaitant Rusijos pagalbą Indijai statant daugiau atominių elektrinių.

Rusija nuo Šaltojo karo laikų palaiko glaudžius ryšius su Indija, o Naujojo Delio, kaip pagrindinės prekybos partnerės, svarba išaugo nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios.

Kinija ir Indija tapo pagrindinėmis rusiškos naftos ir dujų pirkėjomis po to, kai JAV ir jų sąjungininkės įvedė Rusijai sankcijas ir jai buvo užvertos Vakarų finansų ir daugelis eksporto rinkų. Analitikų teigimu, Indija dabar daugiau kaip 40 proc. naftos importuoja iš Rusijos.

N. Modi ankstesnį kartą Rusijoje lankėsi 2019 metais, kai dalyvavo forume Tolimųjų Rytų Vladivostoko uoste ir susitiko su V. Putinu. Valstybių lyderiai taip pat matėsi 2022 metų rugsėjį Uzbekistane, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime.

N. Modi vadovaujama Indija vengia smerkti Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje ir pabrėžia, kad reikia rasti taikų sprendimą.

Tačiau Maskvos ir Naujojo Delio partnerystė tapo sudėtinga, Rusijai suartėjus su Kinija. N. Modi nedalyvavo praėjusią savaitę Kazachstane vykusiame ŠBO – Maskvos ir Pekino įkurtos saugumo grupės – viršūnių susitikime.

Kinijos ir Indijos santykiai smarkiai pašlijo po 2020 metų birželio, kai prie ginčijamos sienos abiejų pusių kariai puolė vieni kitus akmenimis, lazdomis ir kumščiais. Žuvo mažiausiai 20 indų ir keturi kinų kariai. Nepaisant derybų, įtampa išliko ir turi įtakos tam, kaip Naujasis Delis vertina Maskvą.

Tačiau tikimasi, kad N. Modi sieks ir toliau palaikyti glaudžius santykius su Rusija.

Derybose taip pat bus daug kalbama apie prekybos plėtrą, ypač apie ketinimus sukurti jūrų koridorių tarp Indijos pagrindinio Čenajaus uosto ir Vladivostoko, vadinamo vartais į Rusijos Tolimuosius Rytus.