PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 28 d. 14:21

Vakarų Lietuvoje iki 2028 m. gali būti įrengtos 2 šilumos jėgainės

Lietuva

Šildymas (asociatyvi nuotr.) / BNS Foto

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA.LT


311654

Ateityje Lietuvoje gali prasidėti dviejų geoterminės šilumos jėgainių statybos, praneša bendrovės „Lavastream“ vadovas Simonas Valadkevičius. Pasak jo, pirma jėgainė planuojama Klaipėdoje, o antra – Gelgaudiškyje.

Projektų uostamiestyje kaina, prognozuojama, gali siekti 20 mln. eurų.

„Ši suma yra labai preliminari. Nebūtinai ji sieks tokį lygmenį. Mes atsikreipę dėmesį į miesto vadovų norus, kaip daryti, kur daryti, tada ir paskaičiuosime“, – penktadienį projekto pristatyme „Lavastream“ ir „Sage Geosystems“ renginyje teigė S. Valadkevičius.

Pasak jo, šiuo metu vyksta derybos tiek su Klaipėdos miesto, tiek su Šakių rajono savivaldybe dėl žemės, prijungimo prie šilumos tinklo. „Lavastream“ iki 2028 m. Klaipėdoje ketina įrengti iki 30 MW pajėgumo šilumos jėgainę, o Pietvakarių Lietuvoje – 15 MW ir geoterminį-geneologinį ilgo intervalo elektros energijos kaupiklį.

„Klaipėdoje būtų 20-30 MW šilumos. Mes esame išsityrinėję tą rinką, kiek yra taršios energijos. Klaipėdos miestas degina dujas, degina biomasę ir išmeta emisijas. Ir mes pasiskaičiavome, kiek reikėtų kompensuoti, kad sumažinti taršą“, – komentavo jis.

Šios jėgainės naudosis, pasak jo, naujomis geoterminėmis technologijoms, kurių principas – sukuriama dirbtinė ertmė, esanti 3-6 km gylyje, į kurią įleidžiamas vanduo ar kitas skystis, kurį sušildo žemės gelmės.

Anot S. Valadkevičiaus, ši technologija taip pat galėtų veikti kaip energijos kaupikliai, kurie padėtų „subalansuojant“ saulės ir vėjo jėgaines. Anot jo, pritaikant planuojamas technologijas, bet išnaudojus gelmėse esančią šilumą, elektros rinkoje esant pertekliui, skystis gali būti suspaustas ir piko valandomis išleidžiamas, kada suktų elektros turbinas.

„Kai rinkoje yra elektros energijos perteklius, vandenį ar skystį suspaudžiame dirbtinėje ertmėje, žemės gelmės šildant pakelia slėgį ir, kai elektros rinkoje trūksta, išleidžiame suslėgtą vandenį/garus ar skystį, kuris suka turbiną. Taip galime pagaminti elektrą ar tiekti šilumą“, – aiškino jis.

Ateityje „Lavastream“ planuoja įgalinti geoterminių-geologinių kaupiklių įrengimą, kurio potencialas 1 GW. Manoma, kad geoterminių jėgainių potencialas Lietuvoje – 2 GW.

„Sage Geosystems“ prezidentas: Lietuvoje norint išgauti geoterminę energiją, prireiktų 3 km gylio gręžinių

„Lavastream“ partnerio, JAV bendrovės „Sage Geosystems“ prezidento Lev Ringo teigimu, siekiant Lietuvoje pritaikyti minėtas technologijas, reiktų iškasti iki 4 km gylio gręžinį.

„Jeigu norime pasiekti 150 C Lietuvoje, mums reiktų pasiekti 3-4 km gylį. Šie duomenys gali būti ne visai teisingi, todėl tikimės juos patikslinti su mokslo bendruomene“, – kalbėjo L. Ringas.

„Sage Geosystems“ prezidentas negalėjo pasakyti, kiek užtruktų tokių elektrinių įrengimas, tačiau tinkamo gylio gręžinių parengimas trunka iki metų.

„Gręžimas dažniausiai užtrunka trumpiau nei 12 mėn. Žinoma, įrengimą prailgina elektros įrangos, generatorių, transformatorių atgabenimas. Tai prailgina procesus, taip pat problemų sukuria prisijungimas prie elektros ir šilumos tinklų“, – komentavo jis.

„Jeigu viskas vyksta puikiai, procesai užtruktų iki 2 metų“, – pridūrė jis.

Įmonės vadovas taip pat nurodė, kad, naudojant atšalusias ertmes kaip „sandėliavimo“ būdą perteklinei elektrai, prarandama apie 20–30 proc. energijos.

„Iš to, kiek energijos „įeina“, apie 70 proc. bus atgauta“, – paaiškino jis.

„Lavastream“ vysto geoterminės energijos gamybos ir energijos kaupiklių projektus. Bendrovė Lietuvoje veikia nuo 2007 m.

„Sage Geosystems“ – tai JAV veikianti geoterminės energijos bendrovė, kuri skelbia, jog siekia įgalinti tokios energijos vartojimą šalyse, neturinčiose ugnikalnių ar netoli paviršiaus esančios magmos.