PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Liepos 23 d. 19:14

Vairavimo įpročiai – ar vairuotojai sąmoningėja?

Marijampolė

mmm.lt

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


310938

Įpusėjus metams pradedamos skelbti pirmojo pusmečio eismo įvykių statistikos. Marijampolės apskrities statistinius šio laikotarpio eismo įvykių rezultatus pristatė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Rolandas Gylys.

Pasak jo, lyginant šių metų pirmąjį pusmetį su praėjusių metų, eismo įvykių skaičius yra išlikęs labai panašus. Šiais metais įvyko 134 eismo įvykiai, o praėjusiais metais tokiu pačiu laikotarpiu 142 eismo įvykiai. Tačiau kalbant apie žuvusiuosius, skirtumas matosi gan ryškus – džiugi žinia ta, kad skaičius sumažėjo.

„Šiais metais Marijampolės apskrityje eismo įvykiuose žuvusių buvo 5 asmenys, pernai metais per tą patį laikotarpį turėjome 9 žuvusius. Taigi, turime keturiais žuvusiais mažiau. Jeigu detalizuojant žuvusiuosius, pasakytina, kad Vilkaviškio savivaldybėje buvo du žuvę asmenys ir po vieną Kalvarijos, Kazlų Rūdos ir Marijampolės savivaldybėje. Kalbant apie sužeistuosius, pernai metais per pirmą pusmetį turėjome 100 sužeistų, šiais metais turime 81. Šiek tiek skaičiai sumažėję“, – teigia R. Gylys.

Pasak kelių policijos skyriaus viršininko, kol kas apie tendencijas labai sunku kalbėti, nes kartais vienas mėnuo gali labai daug pakeisti ir nulemti vos ne viso pusmečio rezultatus. Nors per pirmąjį šių metų pusmetį žuvusiųjų yra penki, tačiau metams perkopus į antrąjį pusmetį – jau turime tris žuvusiuosius.

Skaudžiausių eismo įvykių keliuose priežastys išlieka tos pačios – tai vis dar nevaldomas greitis, išvažiavimas į priešpriešinę eismo juostą ir neblaivūs vairuotojai.

„Pagrindinės eismo įvykių priežastys tos pačios išlieka jau ne vienerius metus. Tai yra išvažiavimas į priešpriešinę eismo juostą ir leistino greičio viršijimas, nepasirinkimas saugaus greičio. Ir kai kuriuos eismo įvykius padaro didžiausia mūsų rykštė saugumo srityje – neblaivūs vairuotojai. Šiais metais per pirmą pusmetį turime 25 eismo įvykius, kuriuos padarė neblaivūs vairuotojai, iš jų aštuoni yra įskaitiniai, tai yra per juos nukentėjo, buvo sužeisti eismo dalyviai“, – sako Kelių policijos skyriaus viršininkas.

Kaip teigia pareigūnas, eismo įvykių skaičius pradės mažėti tik tuomet, kai eismo dalyviai supras, kokią didelę atsakomybę jie turi tiek patys už save, tiek už kitus. Dėl to vairuotojai keliuose turi būti itin atidūs ir dėmesingi.

„Viskas priklauso nuo visuomenės sąmoningumo: kuo mes greičiau išsiauklėsime, kuo bus aukštesnė mūsų vairavimo kultūra – tuo greičiau tos priežastys ir eismo įvykių skaičius mažės“, – teigia R. Gylys.