PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Liepos 5 d. 13:55

Vaikų integracijos stovykla Marijampolėje: naujos galimybės grįžtantiems lietuvaičiams

Marijampolė

Marijampolės savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Marijampolės savivaldybė


308027

Marijampolėje surengta speciali stovykla, skirta užsienyje gyvenantiems vaikams, kurie grįžta pavasaroti pas artimuosius arba grįžo gyventi į Lietuvą per pastaruosius trejus metus. Ši stovykla, organizuota Marijampolės savivaldybės administracijos Šeimos komisijos iniciatyva, siekia palengvinti vaikų integraciją į lietuvišką aplinką ir kultūrą.

„Stovyklos idėja kilo iš šeimos komisijos, nes po daugelio metų grįžusiems vaikams integracija yra sudėtinga. Nusprendėme, kad būtų geriau organizuoti vieną tikslinę, visos savaitės stovyklą, kurioje vaikai susipažintų su Lietuvos kultūra“, – sakė Marijampolės savivaldybės vicemerė Agnė Pavelčikienė. Ji pasidžiaugė, kad stovykloje vaikai gamino Lietuvos vėliavas ir tų šalių, iš kurių atvyko vėliavas, aptarė lietuviškus patiekalus ir dalyvavo įvairiose kultūrinėse veiklose.

Pavelčikienė atskleidė, kad stovykla sulaukė didelio susidomėjimo: „Iš pradžių manėme, kad dalyvaus apie 10 vaikų, tačiau šiandien stovykloje dalyvauja apie 30 vaikų.“ Vicemerės teigimu, stovyklos tikslas yra padėti vaikams lengviau integruotis ir galbūt paskatinti grįžti gyventi į Marijampolę.

Stovyklos vadovė Daiva Kresninkevičienė pasidalijo stovyklos veiklų įvairove: „Programa stovykloje yra įvairi – tiek edukacinės veiklos, tiek kalbos tobulinimas. Vaikai minė mįsles, pasakojo pasakas, dalyvavo sportinėse veiklose, lankėsi Sasnavos aerodrome, kur susipažino su lėktuvais ir parašiutais. Taip pat mokėsi šaudymo lanku ir dalyvavo edukacinėse veiklose apie vaistinius augalus“.

Stovykloje dalyvaujantys vaikai atvyko iš įvairių šalių, tokių kaip Airija, Anglija, Vokietija, Švedija, Norvegija ir Ukraina. Pirmoji stovyklos diena buvo kupina iššūkių, nes kai kurie vaikai nedrįso kalbėti lietuviškai, nors ir moka kalbą. Tačiau, bendraujant su kitais vaikais, jie tapo drąsesni ir pradėjo daugiau kalbėti lietuviškai. Be to, vaikai mokėsi žaidimų, tokių kaip kvadratas, kurių anksčiau nebuvo žaidę.

Stovykla, kurios metu vaikai ne tik susipažįsta su Lietuvos kultūra ir gamta, bet ir ugdo tarpusavio draugystę bei įgyja naudingos patirties, sulaukė didelio pasisekimo. Marijampolės savivaldybės vicemerė tikisi, kad pirmą kartą organizuota tokia iniciatyva padės užsienyje gyvenantiems vaikams lengviau integruotis ir galbūt paskatins grįžti gyventi į Tėvynę.