PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 22 d. 08:58

Vaiko teisių gynėjai jau sulaukė daugiau nei 28 tūkstančių pranešimų dėl pažeidimų

Marijampolė

Youtube stop kadras

Žaneta JakubauskaitėŠaltinis: mmm.lt


314949

Įsibėgėjus metams, vaiko teisių gynėjai analizuoja turimą statistiką, kuri atskleidžia, jog vien per pirmąjį šių metų pusmetį buvo sulaukta virš 28 tūkst. pranešimų dėl galimai pažeistų vaiko teisių.

Tuo metu vaikų atostogų ir besibaigiančios vasaros laikotarpiu fiksuoti reagavimo rodikliai, lyginant su geguže – keliolika procentų mažesni. Visgi naujas pranešimų antplūdis, stebint metines tendencijas, prognozuojamas jau visai netrukus, kai vaikai sugrįš į ugdymo įstaigas ir aktyvesnį socialinį gyvenimą.

,,Per pirmą šių metų pusmetį sulaukėme daugiau nei 28 tūkstančių pranešimų dėl galimai pažeidžiamų vaiko teisių, kurie apėmė daugiau kaip 19 tūkstančių vaikų. Reagavome į šiuos pranešimus kas devynias minutes, o vidutiniškai per parą gavome apie 155 pranešimus. Palyginimui, 2022 metais per parą buvo gauta apie 125 pranešimų“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Nors per šį pusmetį užfiksuotų pranešimų dėl smurtinių pažeidimų skaičius buvo 8 procentais mažesnis nei praeitais metais, visgi skubiai užtikrinti vaikams saugią aplinką – kai dėl įvairių sunkumų tuo negalėjo pasirūpinti patys tėvai – vaiko teisių gynėjams prireikė daugiau nei 3 tūkstančių kartų. Dažniausiai vaikai laikinai apsistodavo pas jiems gerai pažįstamus ir artimus žmones.

,,Daugiausia pranešimų, daugiau nei 60 procentų, yra nesmurtiniai ir susiję su vaiko netinkamomis gyvenimo sąlygomis, teisėmis į mokslą arba sveikatą. Didžioji dalis pranešimų susijusi su tėvų skyrybų procesu arba jų pasekmėmis, kai nesutariama dėl bendravimo tvarkos. Dažnai gauname pranešimų tiek iš vieno iš tėvų, tiek iš pačio vaiko dėl nesugebėjimo arba nesugebėjimo susitarti dėl bendravimo galimybių su vienu iš tėvų. Šių pranešimų skaičius didėja, ir, lyginant 2022–2023 metus, jis net dvigubai išaugo, kai tėvams nepavyksta rasti sprendimo, atitinkančio geriausius vaiko interesus“,- teigia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė.

Pastarąjį pusmetį vaiko teisių gynėjai nustatė beveik 2 tūkst. galimo smurto prieš vaikus atvejų. Turimais duomenimis, smurtą daugiau patyrė berniukai – jie dažniausiai kentėjo nuo fizinio smurto. Nors prieš mergaites smurtauta mažiau, bet jos dažniau patyrė seksualinį ir psichologinį smurtą bei nepriežiūrą.Smurto atžvilgiu pažeidžiamiausi buvo paaugliai ir vyresnio amžiaus vaikai, prieš kuriuos smurtą daugiausiai panaudojo tėvai ir kiti artimiausioje aplinkoje esantys žmonės.

,,Iš daugiau nei 28 tūkstančių pranešimų daugiau nei 2 tūkstančiai buvo susiję su smurtu prieš vaikus. Lietuvoje yra uždraustas fizinis, psichologinis ir seksualinis smurtas bei nepriežiūra. Dažniausiai nustatomas fizinis smurtas prieš vaikus, įskaitant fizines bausmes, kurias galima lengvai pastebėti. Vaikai gali aiškiai pranešti apie fizinį smurtą mokytojui, gydytojui arba patys atpažinti požymius, kaip mėlynės, išplauti plaukai ar sužalojimai, padaryti diržu ar lazda. Pranešimų dėl nepriežiūros ir psichologinio smurto yra mažiau, nes šie atvejai dažnai būna sunkiau atpažįstami, net ir suaugusiems. Nors psichologinis smurtas yra sunkiau pastebimas ir pripažįstamas, mūsų visuomenė pamažu mokosi jį atpažinti, ir pastebime, kad pranešimų dėl psichologinio smurto taip pat vis daugėja“, – pasakoja Ilma Skuodienė.

Per minėtą laikotarpį itin didelio visuomenės pasitikėjimo sulaukė antrus metus veikianti Vaiko teisių linija. Suskaičiavus per šių metų pirmąjį pusmetį Vaiko teisių linijos konsultantų gautų skambučių, tiesioginių susirašinėjimų ir elektroninių laiškų kiekį, kuris siekė beveik 7 tūkst. žmonių kreipimųsi, stebimas pokytis praėjusių metų rezultatus lenkia daugiau nei dvigubai. Iš visų šių gautų kreipimųsi buvo užregistruota per 1 tūkst. pranešimų dėl galimai pažeistų vaiko teisių.

,,Matome, kad vaiko teisių linija veikia labai aktyviai. Lyginant praėjusius ir šiuos metus, pasikreipimų skaičius – tiek skambučių, tiek raštu, tiek per pokalbių platformas – išaugo daugiau nei dvigubai. Tai rodo, kad žmonės vis daugiau domisi, klausia ir kreipiasi dėl įvairių klausimų. Džiugu, kad vis daugiau žmonių išdrįsta klausti ir tampa jautresni, siekdami suprasti ir pažinti vaiko teisių klausimus. Vaiko teisių linija yra vienas iš svarbiausių ir reikalingiausių kanalų mūsų visuomenei“, - džiausiasi Ilma Skuodienė.

Didžioji dalis pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus vaiko teisių gynėjus pasiekė iš policijos pareigūnų, vaiko gerovės srityje dirbančių specialistų, sveikatos ir ugdymo įstaigų anoniminių pranešėjų bei artimiausioje vaiko aplinkoje esančių žmonių.