PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 15 d. 21:07

V. Zelenskis: Ukraina dar negavo JAV leidimo smogti giliai į Rusiją

Pasaulis

J. Bidenas ir V. Zelenskis / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


318633

Kyjivas bando įtikinti JAV vadovybę, kad ši leistų jai smogti amerikietiškais ginklais giliai į Rusijos teritoriją, tačiau kol kas tokio leidimo negavo, sekmadienį pasirodžiusiame interviu CNN pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Visi žiūri į JAV sprendimą. Visi laukia tokių sprendimų. Sprendimai bus priimti po to. Tokia yra tiesa. Ir mes tikrai norime panaudoti šiuos ginklus ir šiais lėktuvais atakuoti tik karines bazes, o ne civilinę infrastruktūrą“, – sakė V. Zelenskis vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo jo komanda.

Jis sakė, kad Ukraina nori galimybės taikytis į bazes, iš kurių rengiamos atakos prieš šalį.

Paklaustas, ar Ukraina turi leidimą smogti giliai į Rusijos teritoriją, prezidentas atsakė, kad ne.

Valstybės vadovas pažymėjo, jog susitikimų su partneriais metu jis pabrėžia, kad su šiuo sprendimu per ilgai delsiama.

„Dabar Maskva pradėjo perkelinėti savo lėktuvus iš bazių, esančių už 100, 150 kilometrų, į bazes, esančias už 300–500 kilometrų. Po to sakysiu, kad dabar mums reikia daugiau leidimų“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Šią savaitę Kyjive viešėjo ir šį klausimą su V. Zelenskiu aptarė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy.

A. Blinkenas pažadėjo greitai išnagrinėti Ukrainos prašymus sušvelninti apribojimus ginklams, galintiems smogti gilyn į Rusijos teritoriją.

Tuo metu penktadienį susitikę JK premjeras Keiras Starmeris ir JAV prezidentas Joe Bidenas atidėjo sprendimą leisti Ukrainai prieš Rusiją naudoti Vakarų tiekiamas tolimojo nuotolio raketas.

JAV vadovas sumenkino Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimą, kad leidimas Ukrainai naudoti šiuos ginklus reikštų, jog Vakarai kariauja su Rusija.