REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 24 d. 08:51

V. Zelenskis reikalauja daugiau tolimojo nuotolio ginklų ir leidimo juos naudoti

Pasaulis

EPA-ELTA nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA.LT


306181

Rusų pajėgoms tęsiant Charkivo didmiesčio apšaudymą, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis reikalauja Vakarų daugiau tolimojo nuotolio ginklų ir leidimo smogti giliai Rusijos teritorijoje.

„Rusų karinė aviacija turi būti sunaikinta ten, kur ji yra, ir visomis įmanomomis efektyviomis priemonėmis“, – sakė V. Zelenskis sekmadienio vakarą tradiciniame savo vaizdo kreipimesi. Kyjivas, anot jo, su savo Vakarų sąjungininkėmis siekia atitinkamo sprendimo.

V. Zelenskis savo kalboje paminėjo naujausią rusų oro smūgį Charkivo didmiesčiui netoli sienos, per kurį, jo duomenimis, žuvo vienas žmogus ir 12 buvo sužeista. Neseniai Vakarų šalių panaikintas draudimas perduotais ginklais apšaudyti netoli sienos esančią Rusijos teritoriją esą jau davė rezultatų. „Sunaikinta dalis rusų teroro potencialo“, tačiau tik dalis, kalbėjo prezidentas. Būtina geriau apsaugoti Ukrainą. „Todėl mums reikia daugiau tolimojo nuotolio ginklų“, – pažymėjo V. Zelenskis. Ir šiuo klausimu deramasi toliau. V. Zelenskis sakė, jog ateinančiomis savaitėmis tikisi tolesnės pažangos šioje srityje.

Pažangą prezidentas mato ir jo šaliai siekiant narystės ES. Stojimo derybos prasidės šią savaitę. „Tai tikrai istorinė savaitė“, – teigė jis. Už derybų pradžią esą reikia dėkoti ir tiems, kurie vasario 24 d., kai Rusija prieš daugiau kaip dvejus metus pradėjo karą, ėmėsi ginklų, kad gintų Ukrainą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA