PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 11 d. 15:46

V. Zelenskis prašė popiežiaus pagalbos išlaisvinti Rusijoje laikomus ukrainiečius

Pasaulis

Volodymyras Zelenskis ir popiežius / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


323371

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir prašė jo pagalbos susigrąžinti Rusijos nelaisvėn paimtus suaugusiuosius ir vaikus.

V. Zelenskis susitiko su pontifiku Vatikane, tęsdamas įtemptą kelionę po Europos sostines ir siekdamas didesnės sąjungininkių paramos prieš atšiaurią žiemą. „Svarbiausias mano susitikimo su popiežiumi Pranciškumi tikslas buvo mūsų žmonių sugrąžinimas namo iš nelaisvės“, – parašė jis socialiniame tinkle X.

V. Zelenskis sakė, kad Rusijos nelaisvėje atsidūrę žurnalistai, visuomenės veikėjai, bendruomenių lyderiai ir paprasti žmonės merdi Rusijos kalėjimuose ir lageriuose. „Mums visiems Ukrainoje belaisvių ir deportuotų žmonių problema tebėra nepaprastai skausminga“, – parašė jis.

Ukraina ir anksčiau yra prašiusi Vatikano pagalbos grąžinant priverstinai į Rusiją išvežtus vaikus. Pranciškus nuolat ragina sudaryti taiką ir siekia tarpininko vaidmens, tačiau jo pastangos dar nedavė jokių rezultatų.

V. Zelenskio susitikimas su popiežiumi Pranciškumi truko 35 minutes, abu apsikeitė dovanomis. V. Zelenskis padovanojo Pranciškui aliejumi tapytą paveikslą „Bučos žudynės“, vaizduojantį Rusijos kariuomenės masines civilių žudynes Ukrainos mieste 2022 metais.

Po to Ukrainos prezidentas susitiko su Pranciškaus antruoju valstybės sekretoriumi Pietro Parolinu ir Vatikano užsienio reikalų atstovu Paulu Richardu Gallagheriu. Derybos buvo „skirtos karui ir humanitarinei padėčiai Ukrainoje“ aptarti, o taip pat pasikalbėti apie „būdus, kuriais būtų galima jį užbaigti, kad šalyje būtų teisinga ir stabili taika“, sakoma Vatikano pranešime ir priduriama, kad „buvo išnagrinėti kai kurie su religiniu šalies gyvenimu susiję dalykai“.

Ketvirtadienį, prieš V, Zelenskio vizitą, Pranciškus susitiko su Ukrainos Graikų katalikų bažnyčios vadovu.