PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 23 d. 13:34

V. Zelenskis Kyjive priėmė Indijos premjerą N. Modi

Pasaulis

Indijos ministras pirmininkas N. Modi Ukrainoje susitiko su V Zelenskiu. Youtube stopkadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS.LT


315184

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį susitiko su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi, kuris pirmą kartą lankosi karo nuniokotoje šalyje.

Kaip pranešė susitikimą stebėję naujienų agentūros AFP žurnalistai, V. Zelenskis paspaudė ranką ir pasisveikino su N. Modi prie įėjimo į prezidentūrą Kyjive.

Per jųdviejų derybas N. Modi, kaip tikimasi, kalbės apie „dialogo ir diplomatijos“ tarp Ukrainos ir Rusijos poreikį.

Jo vyriausybė vis dar nėra aiškiai pasmerkusi Rusijos invazijos į Ukrainą, pradėtos 2022 metų vasarį, ir ragina abi šalis nesutarimus spręsti dialogu.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pavadino N. Modi vizitą istoriniu ir pabrėžė, kad Kyjivas tikisi, jog Indija prisidės prie Rusijos ir Ukrainos karo užbaigimo „teisinga taika“, turėdamas omenyje Ukrainos taikos formulę.

„Gerbiame Indiją kaip labai didelę demokratinę pasaulio valstybę ir galingą šalį“, – sakė A. Jermakas interviu indų leidiniui „India Today“.

„Tačiau dabar reikia pasakyti, kas yra agresorius, kas – auka“, – pabrėžė jis.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad į Kyjivą atvykęs N. Modi susitiko su Indijos diasporos atstovais. Aplink Indijos ministrą pirmininką susirinkusi minia skandavo „Modi, Modi, Modi!“

Apie N. Modi atvykimą pranešė Ukrainos valstybinis geležinkelių operatorius, kuris socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Indijos lyderis matomas išlipantis iš traukinio Kyjive.

Vėliau N. Modi socialiniame tinkle „X“ parašė: „Šį rytą pasiekiau Kyjivą. Indų bendruomenė labai šiltai mane pasitiko.“

Iki šiol Ukrainoje nebuvo apsilankęs nė vienas Indijos premjeras.

N. Modi vizitas vyksta praėjus pusantro mėnesio po to, kai jis nuvyko į Maskvą derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Zelenskis sukritikavo tą kelionę, surengtą tą pačią dieną, kai Rusijos raketos talžė Ukrainą ir pražudė dešimtis žmonių.

V. Zelenskis šį susitikimą pavadino „didžiuliu nusivylimu ir skaudžiu smūgiu taikos pastangoms“. Jis taip pat papriekaištavo N. Modi už tai, kad šis per jų susitikimą apkabino V. Putiną.

Išvakarėse Indijos premjeras lankėsi Varšuvoje, kur pareiškė, kad joks konfliktas negali būti išspręstas mūšio lauke.

Indų premjeras stengiasi išlaikyti trapią pusiausvyrą tarp istoriškai šiltų Naujojo Delio ryšių su Maskva ir glaudesnių saugumo partnerysčių su Vakarų valstybėmis, kurios Indijai reiškia apsaugą nuo regioninės varžovės Kinijos.