PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 23 d. 21:28

V. Urbanas, netiesiogiai dovanomis papirkdamas rinkėjus, vykdė sąžiningų principų neatitinkančią rinkimų agitaciją

Lietuva

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


302193

Regionų administracinis teismas ketvirtadienį pripažino, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Valdemaras Urbanas pažeidė Rinkimų įstatymo nuostatas, nes rinkimų kampanijos metu, 2022 m. gruodį, kalėdinių eglučių įžiebimo šventės metus dalijo žmonėms saldainius su Lietuvos lenkų sąjungos atributika ir tokiu būdu vykdė nesąžiningą rinkimų agitaciją.

Kaip skelbiama Lietuvos teismų pranešime, V. Urbanas kreipėsi į teismą, kad būtų panaikinta Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo dalis, kuria pripažinta, kad jis, dalyvaudamas priimant LLS sprendimą pirkti ir dalyti dovanas per 2022 m. gruodžio mėnesį vykusias kalėdinių eglučių įžiebimo šventes Vilniaus rajone bei dalyvaudamas ir pasisakydamas jų metu, kai buvo teikiamos dovanos, pažeidė Rinkimų kodekso nuostatas.

Kadangi rinkimų politinė kampanija pasidėjo 2022 m. spalio 7 d., o Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga įregistruota rinkimų politinės kampanijos dalyve jau 2022 m. spalio 19 d., teismas padarė išvadą, kad pareiškėjas, būdamas asmeniu, kurį numatoma kelti kandidatu, dalyvaudamas kalėdiniuose renginiuose, kuriuose buvo dalijami saldainiai su oficialia LLS atributika, netiesiogiai dovanomis skatino rinkėjus dalyvauti rinkimuose ir už jį ar jo partiją balsuoti.

Tokie veiksmai, sudarant išskirtines sąlygas vienam kampanijos dalyviui, laikytini sąžiningų ir garbingų rinkimų principų neatitinkančia rinkimų agitacija, taip pažeidžiant demokratiškų, laisvų ir teisingų rinkimų, be kita ko, rinkimų proceso sąžiningumo ir skaidrumo, principus, ir dėl to negali būti nustatyti tikri ir teisingi rinkimų rezultatai.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.