REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Liepos 30 d. 18:06

V. Radzevičiaus troškintų varlių šlaunelių receptas

Lietuva

LIDL nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


241568

Prancūziškos virtuvės legendos yra apžavėjusios gastronominį keliautoją Vytarą Radzevičių, tad jis dalijasi patarimais, kaip paruošti varlių šlauneles.

V. Radzevičių prancūziškas maistas labiausiai paperka savo natūralumu ir skonių subtilumu: reikia sugebėti jausti, kad vienas ar kitas produktas atskleistų geriausias savo savybes ir nebūtų užgožtas kažkokiais pertekliniais prieskoniais. Pavyzdžiui, vadovaudamasis Prancūzijos maisto gamybos tradicijomis, vyras dažniausiai gamina troškintą triušį – receptas paprastas, neperkrautas skonių, tačiau tobulas.

„Triušį sukarpau gabalais, į troškintuvą kartu su mėsa dedu pomidorų, morkų, švelnaus skonio svogūnų, kelias česnako skilteles, įpilu stiklinę balto vyno, šlakelį alyvuogių aliejaus, įberiu druskos, pipirų, šiek tiek cukraus. Dar įmetu ir džiovinto čiobrelio bei kelis lauro lapus“, – tradiciniu prancūzišku receptu dalijasi jis.

Patiekalą reikėtų troškinti iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, o geriausiai prie troškintos triušienos tinka kita prancūziška legenda – ilgas batonas. Jį atlaužus, patogu tiek mirkyti padaže, tiek naudoti puodo išlaižymui.

Varlių šlaunelių Vytarui tekę valgyti tiek Prancūzijoje, tiek kitose šalyse. Nors rasta įrodymų, kad varlių kojelių mėsą kur kas anksčiau už prancūzus maisto racionui praturtinti naudojo senovės kinai ar actekai, būtent šiam regionui valgis priskiriamas dėl legendų.

Manoma, kad pirmieji Prancūzijoje varlių šlauneles pradėjo valgyti vienuoliai: matydami maisto nestokojančius, nutukusius vienuolius, šalies didikai jiems uždraudė valgyti įprastą mėsą ir įsakė apsiriboti daržovėmis bei žuvimi. Kadangi varliagyviai šiai kategorijai nebuvo priskirti, vienuolių puotos ir toliau tęsėsi, o kartu po šalį plito ir nauja maisto tradicija bei, deja, stereotipai.

„Varlių šlauneles, nors tai ir yra populiarus gurmaniškas patiekalas, valgo tikrai ne kiekvienas. Šį valgį supa tam tikras psichologinis barjeras, bet juk viskas slypi mūsų galvose, ar ne?“ – išbandyti troškintas varlių šlauneles ragina V. Radzevičius.

Vytaras Radzevičius_LIDL nuotrauka.jpg

Troškintos varlių šlaunelės

Jums reikės: 500 g arba dviejų pakuočių „Abraline“ varlių šlaunelių be odos, 200 g sviesto, 1 česnako galvutės, pipirų, druskos, citrinos, smulkintų žalumynų (petražolių, bazilikų, raudonėlių
ir kt.).

Paruošimo eiga: varlių šlauneles gerai apibarstykite druska ir pipirais, atidėkite į šalį pasimarinuoti. Tuomet užkaiskite storadugnę keptuvę (galima naudoti ir troškintuvą), joje ištirpinkite du trečdalius sviesto. Pakepinkite smulkintas česnako skilteles ir sudėkite varlių šlauneles – apkepkite iš abiejų pusių. Tada sudėkite likusį sviestą ir patroškinkite ant mažos kaitros apie 10 minučių. Baigę kepti, apibarstykite smulkintais žalumynais ir apšlakstykite citrinos sultimis.

Valgykite, imdami rankomis. Skanaus!

Parengta pagal pranešimą spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA