REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 3 d. 17:54

V. Putinas ŠBO susitikime Kazachstane gyrė stiprius Rusijos ryšius su Kinija

Pasaulis

Vladimiras Putinas. BNS nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


307693

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Kinijos lyderiui Xi Jinpingui trečiadienį pareiškė, kad Pekino ir Maskvos santykiai yra tvirtesni nei bet kada anksčiau.

Prezidentai susitiko trečiadienį prasidėjusio Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimo kuluaruose Kazachstano sostinėje Astanoje.

Maskvos ir Pekino tikslas – sustiprinti prieš Vakarus nukreiptas sąjungas ir padidinti savo įtaką strateginiame Vidurinės Azijos regione.

ŠBO yra regioninis politinis ir ekonominis blokas, kurį abu lyderiai laiko atsvara JAV „hegemonijai“ tarptautiniuose reikaluose.

Įžanginėje susitikimo su Xi Jinpingu kalboje, kurią paskelbė Rusijos valstybinė televizija, V. Putinas sveikino organizaciją „stiprinant savo, kaip vieno iš pagrindinių teisingos daugiapolės pasaulio tvarkos ramsčių, vaidmenį“.

ŠBO priklauso ne tik Rusija ir Kinija, bet ir keturios Vidurinės Azijos valstybės, Indija, Iranas ir Pakistanas.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Maskvos ir Pekino politiniai, kariniai ir ekonominiai ryšiai dar labiau sustiprėjo.

„Rusijos ir Kinijos santykiai, mūsų visapusiška partnerystė ir strateginis bendradarbiavimas išgyvena geriausią istorijoje laikotarpį“, – sakė V. Putinas.

Trumpame įžanginiame žodyje Xi Jinpingas pavadino V. Putiną savo „senu draugu“ ir teigė, kad Kinijos ir Rusijos santykiai yra „aukšto lygio“.

„Atsižvelgdamos į neramią tarptautinę padėtį ir išorinę aplinką, abi šalys turėtų ir toliau puoselėti pirminį draugystės siekį ateinančioms kartoms“, – sakė Xi Jinpingas.

Kartu su antradienį į Kazachstaną atvykusiu Xi Jinpingu jie ŠBO mato kaip svarbų forumą jų strateginiams interesams visoje Eurazijoje įgyvendinti.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning anksčiau šią savaitę teigė, kad Pekinas mano, jog ŠBO viršūnių susitikimas „padės pasiekti daugiau sutarimo tarp visų šalių ir prisidės prieš šalių narių saugumo, stabilumo ir vystymosi skatinimo“, taip pat prisidės prie „ilgalaikės taikos ir bendros gerovės pasaulyje“.

Konkurencija

Nepaisant to, kad susitarimą palaikyti draugystę „be ribų“ Maskva ir Pekinas pasirašė likus kelioms dienoms iki Rusijos invazijos į Ukrainą, jie varžosi dėl įtakos Vidurinės Azijos regione.

Regione penkios šalys – Kazachstanas, Kirgizija, Tadžikistanas, Turkmėnija ir Uzbekistanas – yra buvusios sovietinės respublikos, kurias su Rusija sieja istoriniai kultūriniai, kalbiniai ir ekonominiai ryšiai.

Tačiau auganti Kinijos ekonominė galia ir didėjančios investicijos regione meta iššūkį Rusijos įtakai.

Vidurinė Azija yra labai svarbi Kinijos tarptautinio infrastruktūros plėtros projekto „Juosta ir kelias“ grandis.

Šis regionas turtingas gamtinių išteklių ir labai svarbus prekių gabenimui sausuma tarp Kinijos ir Europos.

Taip pat manoma, kad Rusijos karas Ukrainoje atveria kelią kitoms galybėms įsiveržti į regionus, kurie tradiciškai palaikė stipriausius ryšius su Maskva.

Itin uždaras Turkmėnistanas nepriklauso ŠBO, tačiau kitos keturios šalys, kaip ir Indija, Iranas ir Pakistanas, yra narės.

Kvietimas į Turkiją

Devynių narių bloką papildo 14 „dialogo partnerių“, pavyzdžiui, Turkija ir kelios Persijos įlankos valstybės.

Per dvišalį susitikimą renginio kuluaruose Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasakė V. Putinui, kad laukia jo vizito „kuo greičiau“.

„Aš tikrai atvyksiu“, – televizijos buvo užfiksuotas sakantis V. Putinas.

NATO narė Turkija siekia pozicionuoti save kaip galimą tarpininkę kare Ukrainoje.

Ši šalis taip pat yra svarbus Maskvos, kuriai taikomos griežtos Vakarų sankcijos, prekybos ir finansų centras.

V. Putinas sakė, kad abi šalys plėtoja ryšius „nepaisant visų šiuo metu pasaulyje kylančių sunkumų“.

Per susitikimą prie ŠBO turėtų prisijungti artima Rusijos sąjungininkė Baltarusija, kuriai 2023 metų aukščiausiojo lygio susitikime buvo pranešta, kad ji taps ŠBO nare.

Duodamas interviu Kazachstano valstybinei žiniasklaidai, Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka sakė, kad organizacija „demonstruoja pasauliui, jog egzistuoja alternatyvios tarptautinės platformos, skirtingi galios centrai“.

Dvi dienas truksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ketvirtadienį taip pat turėtų kalbėti Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA