REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Liepos 4 d. 18:10

V. Putinas sako rimtai vertinantis D. Trumpo komentarus apie karo Ukrainoje užbaigimą (papildyta)

Pasaulis

D. Trumpas ir V. Putinas. EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


307894

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė rimtai vertinantis respublikonų tikėtino kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo komentarus, kad jis galėtų greitai užbaigti karą Ukrainoje.

Praėjusią savaitę per debatus su JAV prezidentu Joe Bidenu D. Trumpas pareiškė, kad sugebėtų išspręsti karo Ukrainoje klausimą, jei būtų perrinktas, dar prieš pradėdamas eiti pareigas 2025 metų sausį.

„Tai, kad D. Trumpas, kaip kandidatas į prezidentus, sako, jog yra pasirengęs ir nori nutraukti karą Ukrainoje, mes vertiname gana rimtai“, – spaudos konferencijoje Astanoje sakė V. Putinas, pridūręs, kad nėra susipažinęs su konkrečiais D. Trumpo pasiūlymais.

Rusija Ukrainoje pradėtą karą vadina „specialia karine operacija“.

V. Putinas pridūrė, kad apie konkrečius D. Trumpo pasiūlymus, kaip nutraukti jau trečius metus trunkantį karą, nieko nežino.

„Tai, žinoma, yra svarbiausias klausimas“, – sakė V. Putinas.

„Tačiau neabejoju, kad jis tai sako nuoširdžiai, ir mes jam pritariame“, – pridūrė jis.

V. Putinas visada tvirtino, kad yra pasirengęs sustabdyti karą Ukrainoje derybų keliu sudarant paliaubas, tačiau praėjusį mėnesį pareikalavo, kad Ukraina kapituliuotų ir atsisakytų okupuotų teritorijų.

Kremliaus vadovas paragino Ukrainą išvesti savo karius iš šalies pietų ir rytų ir atsisakyti užmojų įstoti į NATO karinį aljansą, jei ji nori, kad Rusijos puolimas būtų nutrauktas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą atmetė raginimus sustabdyti kovas, nes, pasak jos, tai tik suteiktų Rusijai laiko persigrupuoti naujam puolimui.

Kyjivas nori, kad pagal bet kokį susitarimą Rusijos pajėgos visiškai pasitrauktų iš šalies, įskaitant 2014 metų Maskvos aneksuotą Krymo pusiasalį, ir atlygintų Ukrainai padarytą žalą.

Šiais metais Rusijos kariai padarė nedidelę pažangą mūšio lauke po to, kai 2023 metais Ukrainos kontrpuolimas buvo iš esmės nesėkmingas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA