PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 18 d. 17:58

V. Putinas  nevyks į G-20 viršūnių susitikimą Brazilijoje

Pasaulis

Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


324741

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad nedalyvaus lapkritį Brazilijoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikime, nes jo atvykimas esą sugriautų konferenciją.

Jis tvirtino, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) orderis jį suimti nėra svarbus veiksnys, ir aiškino, kad „tokius sprendimus galima labai lengvai apeiti“.

Prieš Rusijoje vyksiantį BRICS šalių aukščiausiojo lygio susitikimą Maskvoje žurnalisto paklaustas, prezidentas patvirtino, kad nedalyvaus G-20 aukščiausiojo lygio susitikime.

„Tai ką, aš specialiai ten važiuočiau, kad sutrikdyčiau normalų šio forumo darbą?“ – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad jei jis atvyktų, „pokalbiai būtų tik apie tai“.

„Mes iš esmės sugriautume G-20 darbą, ir kam?“ – kalbėjo V. Putinas.

„Esame suaugę žmonės, todėl Rusijoje rasime ką nors (kitą), kas deramai pristatys mūsų šalies interesus Brazilijoje“, – pridūrė jis.

Hagoje įsikūręs TBT pernai išdavė V. Putino ir jo įgaliotinės vaiko teisių klausimais Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl kaltinimų neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus. Kremlius šiuos orderius laiko niekiniais.

Tačiau V. Putinas atmetė galimybę, kad jis gali būti suimtas, jei vyks į Braziliją.

Jis teigė, kad Rusija ir Brazilija palaiko „labai šiltus ir gerus santykius“.

„Todėl, kai prieisime prie reikalo, užtenka parašyti tarpvyriausybinį susitarimą ir niekas nepatenka į sunkią padėtį“, – aiškino jis.

Brazilija, šiuo metu pirmininkaujanti G-20, nepritaria pastangoms izoliuoti Rusiją nuo tarptautinės politinės arenos ir nubausti ją už plataus masto invaziją į Ukrainą.

Praėjusių metų rugsėjį Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva pareiškė, kad V. Putinas nebus suimtas, jei atvyks į G-20 susitikimą Rio de Žaneire.

Tačiau netrukus jis atsitraukė nuo šio savo pasisakymo ir pareiškė, kad sprendimą dėl galimo V. Putino suėmimo turėtų priimti teisingumo sistema, o ne jo vyriausybė.

Brazilija kaip viena iš TBT sutartį pasirašiusių šalių V. Putino apsilankymo atveju privalėtų jį suimti.

V. Putinas pastaraisiais metais beveik nevažinėja po užsienį, kad išvengtų galimo politinio pasmerkimo ir rizikos būti suimtam pagal TBT orderį. Pernai jis praleido ir G-20 aukščiausiojo lygio susitikimą Naujajame Delyje.

Tačiau rugsėjį V. Putinas be jokių problemų nuvyko į Mongoliją, nors ši šalis yra TBT narė ir privalo sulaikyti teismo ieškomus asmenis.