PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 4 d. 13:12

V. Putinas: Kinijos prezidentas Xi Jinpingas turėtų dalyvauti BRICS susitikime Rusijoje

Pasaulis

Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


316959

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Kinijos lyderis Xi Jinpingas turėtų dalyvauti spalį Rusijos Kazanės mieste vyksiančiame BRICS grupės viršūnių susitikime.

BRICS sudaro didžiausios kylančios ekonomikos šalys.

„Kaip sutarta, BRICS viršūnių susitikime laukiame Kinijos prezidento p. Xi Jinpingo“, – sakė V. Putinas per susitikimą su Kinijos viceprezidentu Han Zhengu Vladivostoke vykstančio Rytų ekonomikos forumo kuluaruose.

Pradėjęs karą Ukrainoje, V. Putinas kreipėsi į Kinijos vadovą paramos.

Po invazijos į Ukrainą, kurios Pekinas niekada nepasmerkė, Kinijos ir Rusijos, kuriai taikomos griežtos Vakarų šalių ekonominės sankcijos, dvišalė prekyba pasiekė rekordines aukštumas.

BRICS grupė, kurią iš pradžių sudarė Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, atstovauja beveik pusei pasaulio gyventojų. Prie BRICS yra prisijungusios ir kai kurios kitos kylančios ekonomikos šalys, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus ir Iraną.

Spalio 22–24 dienomis Rusijoje esančioje Kazanėje vyks šios grupės aukščiausiojo lygio susitikimas ir jame Kremlius tikisi išplėsti savo įtaką bei užmegzti glaudesnius ekonominius ryšius.

Maskva ir Pekinas priešinasi „Vakarų hegemonijai“, ypač tam, ką jie laiko JAV dominavimu pasaulio reikaluose.

Prieš pat Rusijos 2022 metų vasarį pradėtą plataus masto invaziją į Ukrainą Pekinas ir Maskva paskelbė apie „neribotą“ partnerystę.

V. Putinas praėjusį mėnesį Kremliuje priimdamas Kinijos premjerą Li Qiangą sakė, kad Maskvos ekonominiai ir prekybos ryšiai su Pekinu atneša rezultatų.