PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 21 d. 19:22

V. Putinas susitiks su Jungtinių Tautų vadovu: bandys pasirodyti, kad dėl sukelto karo Rusija nėra izoliuota  nuo Vakarų

Pasaulis

Vladimiras Putinas. Kremlin.ru nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


325095

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį susitiks su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu, kuris atvyks į šalį pirmą kartą nuo 2022 metų balandžio mėnesio, pranešė Kremlius.

Susitikimas įvyks BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo, vyksiančio centrinės Rusijos Kazanės mieste, metu – šiuo forumu Maskva tikisi pasinaudoti ir parodyti Vakarams, kad bandymai izoliuoti Rusiją dėl karo Ukrainoje žlugo.

Kremliaus padėjėjas Jurijus Ušakovas pirmadienį žurnalistams sakė, kad V. Putinas spalio 24 dieną dalyvaus dvišaliame susitikime su A. Guterresu, tačiau nepateikė detalių, apie ką jie kalbėsis.

A. Guterresas ne kartą kritikavo Maskvos karą Ukrainoje ir sakė, kad jis sukuria „pavojingą precedentą“ pasauliui.

Jis paragino siekti „teisingos taikos“, kurioje būtų gerbiama tarptautinė teisė ir Ukrainos „teritorinis vientisumas“.

2022 metų balandį vykusio vizito metu, praėjus dviem mėnesiams po Rusijos karo pradžios, A. Guterresas išdėstė JT poziciją dėl karo ir su V. Putinu aptarė pasiūlymus dėl humanitarinės pagalbos ir civilių gyventojų evakuacijos iš konflikto zonų, teigiama JT parengtoje susitikimo medžiagoje.

Kol kas nėra jokių ženklų, kad Kyjivas ar Maskva būtų pasirengę platesnėms deryboms dėl susitarimo, kuriuo būtų užbaigtas dvejus su puse metų trunkantis karas.

V. Putinas kelia išankstinę paliaubų sąlygą, kad Ukraina faktiškai kapituliuotų, atsisakydama daugiau teritorijos pietuose ir rytuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nesutinka atiduoti teritorijų, kad būtų pasiektas taikos susitarimas, ir atmeta tiesiogines derybas su V. Putinu.

Praėjusį mėnesį kalbėdamas Jungtinėse Tautose V. Zelenskis Saugumo Tarybai, kurios nuolatinė narė yra Rusija, pareiškė, kad Maskvą „galima tik priversti sudaryti taiką“.