REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 5 d. 13:08

V. Orbanas atvyko vizito į Maskvą

Pasaulis

Viktoras Orbanas. BNS nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


308008

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas atvyko vizito į Maskvą, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.

„V. Orbanas atvyko į Maskvą, vykdydamas taikos misiją“, – nacionalinei naujienų agentūrai MTI sakė jo spaudos sekretorius Bertalanas Havasi (Bertalanas Havašis).

Europos Sąjunga savo ruožtu pareiškė, kad jis ten keliauja ne įgaliotas bloko, o vadovaudamasis vien savo šalies dvišaliais ryšiais su Rusija.

„Premjeras Orbanas negavo jokių įgaliojimų iš ES Tarybos aplankyti Maskvą“, – pareiškime pabrėžė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po 2022 metais Rusijos įvykdytos invazijos į Ukrainą.

Pirmadienį Vengrija perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai pagal rotacijos principą, o tai suteikia Vidurio Europos šaliai įtakos bloko darbotvarkei ir prioritetams ateinantį pusmetį.

Tai pirmasis bet kurio ES lyderio apsilankymas pas V. Putiną po Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio (Karlo Nehamerio) 2022 metų balandį.

V. Orbanas ir V. Putinas ankstesnį kartą buvo susitikę 2023-iųjų spalį Pekine, kur aptarė bendradarbiavimą energetikos srityje.

Antradienį Vengrijos lyderis Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vizito metu V. Orbanas paragino Ukrainą siekti „greitų paliaubų“ su Rusija, kad būtų paspartintos taikos derybos.

V. Zelenskis savo ruožtu paragino V. Orbaną paremti Kyjivo siūlomus žingsnius siekiant taikos išvien su tarptautiniais partneriais.

V. Orbanas ne kartą siekė sušvelninti ES sankcijas Maskvai dėl invazijos į Ukrainą.

Nuo 2010 metų valdžioje esantis nacionalistų lyderis nuolat kritikuoja Europos finansinę ir karinę paramą Kyjivui ir ilgas savaites blokavo 50 mlrd. eurų pagalbos paketą.

Jis taip pat atvirai prieštaravo deryboms su Ukraina dėl narystės ES ir Briuselio sankcijoms Maskvai, nors Budapeštas nepasinaudodavo veto teise, kad užkirstų kelią šiems veiksmams.

Šių metų pradžioje V. Orbanas pasveikino V. Putiną, perrinktą per rinkimus, kuriuos Vakarai pasmerkė.

Jis teigiamai įvertino tai, kad Vengrija ir Rusija palaiko dialogą ir „abipusę pagarbą“ net ir sudėtingomis geopolitinėmis aplinkybėmis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA