REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 1 d. 13:38

V. Mitalas: palaikymas dėl potencialios eurokomisaro kandidatūros turės būti sutartas koalicijoje

Lietuva

ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


303146

Vienas Laisvės partijos lyderių Vytautas Mitalas sako, kad dėl potencialios Lietuvos kandidatūros į eurokomisaro postą bus tariamasi po Europos Parlamento rinkimų. Vis tik jis pažymėjo, kad palaikymas galimai kandidatūrai turės būti sutartas koalicijoje, nes be jos balsų, parlamente kandidato nebus įmanoma patvirtinti.

„Mes tarsimės po Europos Parlamento rinkimų matydami tą sudėtį, kuri į EP yra išrinkta. Apie jausmų pasaulį pasakiau ir tas labai aišku apie koalicijos tarpusavio santykius, man atrodo, kad tam tikri principai, kaip kolektyviai ir kolegialiai dirbama koalicijoje yra labai svarbūs, tai matysime artimiausiu metu“, – šeštadienį žurnalistams Laisvės partijos suvažiavimo teigė V. Mitalas.

„Tas palaikymas be abejo turės būti sutartas koalicijoje, nes be koalicijos balsų Seime nebus įmanoma patvirtinti jokio eurokomisaro. Lietuvai svarbiausia, kad eurokomisaro portfelis būtų reikšmingas, būkime atviri, iš daugybės jų tikrai ne visi yra reikšmingi ir praėjusiose portfelių dalybose ir kaimynai latviai, ir estai turi pakankamai reikšmingesnius portfelius“, – pažymėjo jis.

V. Mitalas taip pat neigė kalbas, kad „laisviečiai“ kalbėdami apie potencialią premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą į eurokomisarus, siekia sukelti tarpusavio trinčių konservatorių partijoje tarp Vyriausybės vadovo ir užsienio reikalų ministro Gabrielio Landsbergio.

„Tėvynės Sąjungos vidaus reikalai man nėra ypatingai įdomūs, mes rūpinamės savo dalykais, bendrais koaliciniais dalykais, Lietuvos ateitimi, o kaip partneriai susidėlios savo problemas ir iššūkius, tai palikime jiems“, – sakė Seimo Laisvės frakcijos seniūnas.

Laisvės partija anksčiau yra išreiškusi abejonių dėl galimos G. Landsbergio kandidatūros į Europos Komisiją (EK). Dar praėjusių metų rudenį naujienų portalas delfi.lt rašė apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Dokumente teigiama – jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į EK.

Įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais.

Viešojoje erdvėje jau anksčiau spekuliuota apie tai, jog G. Landsbergis veikiausiai yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti šiuo metu kadenciją EK baigiantį komisarą Virginijų Sinkevičių, atsakingą už aplinką ir vandenynus.

Visgi, pats G. Landsbergis konkretaus atsakymo iki šiol nėra pateikęs – pernai lapkritį komentuodamas minėtus gandus ministras nurodė, jog tai jam nėra svarbiausias klausimas.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA