REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 11 d. 12:04

V. Matijošaitis žada kauniečių apklausą dėl paminklo A. M. Brazauskui

Kaunas

V. Matijošaitis. BNS Fotobanko nuotr.

Laura KiviliūtėŠaltinis: ELTA


304311

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis žada surengti laikinosios sostinės gyventojų apklausą dėl paminklo buvusiam šalies vadovui Algirdui Mykolui Brazauskui.

„Mes visada darome apklausas“, – po savivaldybės tarybos posėdžio žurnalistams sakė meras.

„Mes darysime ir apklausą, ir vietą rinksime – žmonės rinksis. Mes padarome viską greičiau ir iki galo – nenusileidžiame kaip Vilniuje“, – pridūrė V. Matijošaitis.

Pasak jo, apklausos metu miesto gyventojų bus teiraujamasi tiek dėl vietos monumentui, tiek klausiama, ar apskritai reikia Kaune statyti paminklą A. M. Brazauskui.

„Be abejo klausime“, – teigė meras.

Antradienį posėdžiavusi Kauno miesto taryba pritarė siūlymui statyti paminklą buvusiam šalies vadovui A. M. Brazauskui.

Po tarybos sprendimo savivaldybė skelbs oficialų konkursą dėl paminklo statymo. Specialiai suburta komisija vėliau vertins paminklo projektinius pasiūlymus ir priims galutinius sprendimus.

V. Matijošaitis pranešė apie iniciatyvą statyti paminklą A. M. Brazauskui istorinės Prezidentūros kiemelyje praėjusią savaitę.

Šis Kauno mero siūlymas spėjo sulaukti kritikos – kultūros ministras Simonas Kairys teigė kategoriškai nesutinkantis su V. Matijošaičio užmojais. Ministro teigimu, idėja yra bloga vietos prasme.

Skeptiškai apie mero siūlymą pasisakė ir premjerė Ingrida Šimonytė bei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda tikino, kad prieš įamžinant tokias politines asmenybes reikia turėti aiškią strategiją, o tai, anot jo, turėtų įvertinti ne politikai, bet istorikai.

A. M. Brazauskas ėjo Lietuvos prezidento pareigas 1993-1998 m. Jis buvo pirmasis tiesiogiai išrinktas šalies vadovas.

A. M. Brazauskas mirė 2010 m. birželio 26 d.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA