PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 7 d. 20:48

V. Landsbergis: dar neturėdama kandidato į eurokomisarus Lietuva atrodo „visai ne rimtai“

Lietuva

Josvydas Elinskas / ELTA nuotr.

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


308212

Vėluodama pateikti kandidatą į eurokomisarus, Lietuva neatrodo rimtai, teigia Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

„Palyginkime su Estija, ji niekur nevėluoja, gražiai atrodo, rimtai (Estija pateikė šalies ministrės pirmininkės Kajos Kallas kandidatūrą, kuri greičiausiai taps Bendrijos užsienio politikos vadove – BNS). Solidi valstybė, ten nėra tokių intrigų, kažkokių dvaro vidinių. O Lietuva visai ne rimtai atrodo, ką aš galiu padaryti. Gal susitvarkys“, – sekmadienį LRT televizijos laidai „Dienos tema“ sakė V. Landsbergis.

Pasak jo, už tai, kad Lietuva dar nėra patvirtinusi kandidato atsakingi tie, „kurie vadovauja valstybei“.

„Jie turėtų elgtis vieningai“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Kandidatą į Europos Komisijos (EK) narius turi pateikti premjerė Ingrida Šimonytė, o jam turi pritarti Vyriausybė, Seimas ir prezidentas. Dėl visų kandidatūrų galiausiai dar spręs Europos Parlamentas.

„Žinoma, galima pasiūlyti, bet galima susidurti su šlagbaumu. (...) Tai galima eiti tokiu keliu ir tada nuo to atmosfera negerėja valstybėje. Ir valstybės vaizdelis negerėja“, – teigė TS-LKD garbės pirmininkas.

Be to, V. Landsbergis nemano, kad Gitanui Nausėdai premjerė dar nepateikė jokio kandidato pavardės.

„Jei sakoma (G. Nausėdos – BNS) aš turiu geresnių. Už ką geresnių? Tai už kažką. Tai tas kažkas egzistuoja, bet jį dar nori išprovokuoti, kad jis pats verstųsi į priekį (...). Nerimtai tada ir aplinka atrodo. Jis laikosi oriai – jei kvies, jei skirs, manau, kad jis neatsisakys. Bet čia tik mano nuomonė“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Žiniasklaida ir partiečiai kaip vieną iš pagrindinių kandidatų tapti eurokomisaru anksčiau minėjo konservatorių lyderį ir užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį. Jis pats savo kandidatūros kol kas nekomentuoja, tuo metu premjerė yra teigusi, jog jis būtų puikus komisaras, o prezidentas – jog mato geresnių kandidatų.

V. Landsbergis sakė, kad G. Landsbergis turi kompetencijų būti EK nariu.

„Jis turi kompetencijų, gali ten gerai dirbti. Bet viskas toliau yra Lietuvos valstybės rankose. O Lietuvos valstybė neaiški“, – sakė V. Landsbergis.

Tuo metu prezidento patarėjas Frederikas Jansonas yra sakęs, jog jei Lietuva gautų su finansais susijusį postą, kandidatėmis galėtų būti I. Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Jei ji gerai gaudosi finansuose, tai gal tegul ji ir veža“, – paklaustas apie G. Skaistės kandidatūrą teigė G. Landsbergis.

Prezidentas birželio pabaigoje G. Nausėda yra sakęs, kad jau įvardijęs ministrei pirmininkei jam pačiam priimtiną kandidatūrą.

Savo ruožtu buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį žurnalistams sakė, kad Lietuva vėluoja pateikti kandidatus į eurokomisarus bei pabrėžė, jog geriausi EK kabineto portfeliai jau išdalinti.

Bendrijos lyderiai praėjusią savaitę aukščiausiojo lygio susitikime susitarė palikti Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) kandidate į EK vadovės postą.

Nauja EK formuojama po Europos Parlamento rinkimų.