PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 17:19

V. Čmilytė-Nielsen: Vengrijos veiksmai skaldo ES vienybę

Lietuva

Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimantas Gedvila/ELTA

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


312205

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad dėl atvykimo į šalį tvarką rusams ir baltarusiams supaprastinusios Vengrijos yra reikalingas platus Europos Sąjungos (ES) valstybių narių susitarimas.

„Pastaruoju metu Vengrijos veiksmai kelia didelį susirūpinimą kitoms Europos Sąjungos šalims ir skaldo vienybę, kuri dabartiniu laikotarpiu, ypač vykstant Rusijos brutaliam karui prieš Ukrainą, yra labai svarbi“, – trečiadienį Seime žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, šiuo metu ES pirmininkaujanti Vengrija vykdo atskirą politiką.

„Parlamentinės diplomatijos rėmuose daug kalbamės su artimiausiais sąjungininkais, šalimis, kurios labai panašiai vertina situaciją. Tai, visų pirma, Šiaurės Baltijos aštuntukas, kuris ir grėsmę iš Rusijos vertina vienodai, ir veiksmus pagalbos Ukrainai atžvilgiu“, – pažymėjo parlamento pirmininkė.

„Manau, kad Lietuva ir toliau turi išlaikyti savo aktyvią poziciją tiek remiant Ukrainą, tiek telkiant kuo stipresnį frontą už sankcijas Rusijai ir Lukašenkos režimui. Tai darėme iki šiol, darysime ir toliau“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad šį mėnesį Vengrija informavo apie paspartintą vizų išdavimą aštuonių šalių, įskaitant Rusiją ir Baltarusiją, piliečiams, kurie gali atvykti į Vengriją be saugumo patikros ir kitų apribojimų. Budapeštas teigia, kad daugelis atvykėlių statys atominę elektrinę pagal Rusijos technologijas.