PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 22 d. 10:56

V. Čmilytė-Nielsen apie Maskvos sprendimą keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija: tai eskalacija

Lietuva

M. Morkevičiaus (Elta) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


301977

Rusijos sprendimą vienašališkai keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vadina eskalacija. Pasak jos, reaguojant į šiuos Maskvos planus, būtina savo veiksmus koordinuoti su šalies partneriais.

„Tai vienareikšmiai atrodo kaip tolimesnis įtampų didinimas, tam tikra eskalacija. Bet reikia, žinoma , toliau analizuoti, aiškintis. Užsienio reikalų ministerija šįryt jau pasisakė, kad kvies Rusijos atstovą detaliems paaiškinimams. Ir, be abejo, koordinuosimės su mūsų partneriais ir sąjungininkais“, – trečiadienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Visgi detaliau vertinti situacijos ir galimų grėsmių Lietuvos saugumui Seimo pirmininkė nenorėjo.

„Tikrai ne, nenorėčiau komentuoti, skubėti. Kaip ir sakiau, analizuojame, aiškinamės ir koordinuosime su partneriais, vertindami tą situaciją. Bet vienareikšmiškai tai yra įtampos didinimas“, – sakė ji.

Dokumente, kurį parengė Rusijos gynybos ministerija, nurodoma, kad Rusija ketina paskelbti dalį vandenų rytinėje Suomijos įlankos dalyje bei teritorijoje netoli Kaliningrado srities Baltijsko ir Zelenogradsko miestų savo vidiniais vandenimis.

Tam, kad galėtų pasiekti šį tikslą, Rusija pakeitė taškų, nustatančių bazines linijas, nuo kurių matuojamas Rusijos teritorinės jūros ir gretimos zonos palei pakrantę bei salas plotis, geografines koordinates.

Remiantis vyriausybės nutarimo priedu, pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė planuoja pakoreguoti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, taip pat prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Tuo metu pasienyje su Lietuva Rusija ketina peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.