REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 26 d. 09:23

V. Čmilytė-Nielsen abejoja, ar prezidentas sutiktų su G. Landsbergio kandidatūra į eurokomisarus

Lietuva

Viktorija Čmilytė-Nielsen. ELTA / Josvydas Elinskas

Benas BrunalasŠaltinis: ELTA


306491

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui pavyktų gauti prezidento palaikymą, jei konservatorių lyderį Vyriausybė nuspręstų oficialiai pasiūlyti į eurokomisarus.

„Iš viešų pasisakymų man susidaro įspūdis, kad labai sunku bus gauti prezidento pritarimą šiai pavardei“, – „Žinių radijui“ teigė parlamento vadovė.

Lietuvos kandidatų į Europos Komisiją (EK) kandidatūras valdančioji koalicija ketina aptarti ketvirtadienį. V. V. Čmilytė-Nielsen teigimu, nepaisant jau ilgą laiką trunkančių diskusijų, koalicijos partneriai šio klausimo dar nebuvo aptarę.

„Pagaliau susirinksime koalicijos taryboje aptarti šį klausimą, jis jau kurį laiką viešojoje erdvėje skamba, bet tokio formalaus aptarimo koalicijoje neturėjome“, – sakė politikė.

Anot Seimo vadovės, nors G. Landsbergio kandidatūra į EK kelia daug diskusijų, konservatorių dominuojama Vyriausybė turi teisę ją siūlyti.

„Iniciatyvos teisė tenka Vyriausybei, kuri po to turi sulaukti prezidento ir Seimo pritarimo kandidatūrai. Visiškai natūralu, kad ši koalicinė Vyriausybė yra dominuojama konservatorių partijos. Premjerė yra konservatorių partijos (atstovė – ELTA). Aš būčiau labai nustebusi, jei pirmojo pasirinkimo kandidatas nebūtų šios politinės jėgos atstovas. Politiškai tai būtų labai sunku suprasti“, – sakė ji, neatmesdama galimybės į eurokomisarus Lietuvai pasiūlyti bent keletą pavardžių.

„Gali būti, kad reikia kelių pavardžių. Tiesą pasakius, ir EK komisijos vadovė yra sakiusi, kad jos principas, jog būtų siūlomas ir vyras, ir moteris“, – apibendrino parlamento vadovė.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Abejonių neslepia ir prezidentas G. Nausėda, sakydamas, jog į šias pareigas mato geresnių kandidatų nei dabartinis užsienio reikalų ministras.

„Aš matau geresnių kandidatų – ypač turint omenyje, kad tai nebus užsienio politikos komisaro pozicija“, –LRT televizijai sakė G. Nausėda.

Koalicijos partneriai iš esmės neslepia pasipiktinimo, kalbant apie būsimą Lietuvos kandidatūrą į EK. Politikai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į eurokomisarus. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl įtakingesnių komisarų portfelių. Šį klausimą ketinama aptarti koalicinės tarybos posėdyje.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis taip pat mano, kad kuo anksčiau Lietuva įsivardins savo kandidatą į EK, tuo bus daugiau šansų pakovoti dėl svarbesnių pozicijų. Visgi, pats konservatorių lyderis ir toliau neatsako, ar norėtų kandidatuoti į EK. Pasak jo, sprendimą, ką deleguoti į eurokomisaro poziciją, turi priimti premjerė.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA