PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 28 d. 15:03

V. Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada mokesčių reformą: turės atitikti tris principus

Lietuva

Vilija Blinkevičiūtė. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA.LT


315853

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kitos Seimo kadencijos metu žada įgyvendinti mokesčių reformą ir pertvarkyti sistemą. Anot jos, mokesčiai turi būti visiems suprantami, teisingi ir jų turi būti pakankamai surinkta, kad būtų prieinamos viešosios paslaugos.

„Pinigų niekada nebus pakankamai, bet visad yra valstybėje prioritetai. Kai esi juos nusistatęs, juos įgyvendini. Mes tikrai turėsime ir mokesčių problemas bei (įgyvendinti – ELTA) mokesčių reformą, pertvarkyti mokesčius“, – trečiadienį žurnalistams kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Pirmiausia mokesčiai turi atitikti tris principus: pirma – būti visiems suprantami, antra – teisingi (...), ir trečias dalykas – mokesčių turi būti pakankama iki tokio lygio, kad galėtų prieinamos viešos paslaugos, švietimo, sveikatos, socialinės paslaugos. Mes pasisakome prieš privatizaciją, kuri dabar šliaužia, sveikatos ir švietimo sektoriuose“, – sakė ji.

V. Blinkevičiūtė akcentavo, kad „pinigų valstybėje yra“, tačiau jie yra blogai valdomi. Kaip pavyzdį europarlamentarė įvardijo blogą Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų įsisavinimą.

„Valstybėje pinigų yra, bet pasižiūrėkime kaip jie valdomi. Ką padarė konservatoriai, iš RRF, Europos Komisijos pinigų negauname, neįvykdėme jokių mokesčių reformų, pažadų, 700 mln. eurų gali nuplaukti“, – aiškino politikė.

ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.

Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.

Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.