REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 23 d. 17:08

V. Benkunskas: dėl be leidimo pakabintos atminimo lentos K. Škirpai bus kreiptasi į teisėsaugą (papildyta)

Vilnius

BNS / Fotobankas nuotr.

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


306156

Sostinės meras Valdas Benkunskas sako, kad dėl penktadienį Vilniuje be leidimo pakabintos nevienareikšmiškai vertinamam pulkininkui Kaziui Škirpai skirtos atminimo lentos bus kreiptasi į teisėsaugą.

„Prašysime teisėsaugos įvertinti šiuos veiksmus, kreipsimės į policiją. Matome bent tris teisės aktuose įtvirtintus pažeidimus“, – Eltai sekmadienį teigė V. Benkunskas.

Vilniaus miesto meras šią Nacionalinio susivienijimo iniciatyvą apibūdino kaip chuliganizmo apraišką. Pasak jo, tai tyčinis veiksmas, kuriuo buvo siekta asmeninių politinių dividendų.

„Buvo įvardinta, kad tai pilietinis nepaklusnumas. Man atrodo, kad tai ciniškas chuliganizmas, kuris yra sąlygotas siaurų politinių interesų ką tik pasibaigus Europos Parlamento rinkimams ir matant beviltiškus jų rezultatus“, – pabrėžė V. Benkunskas.

„Niekas neturi teisės savarankiškai spręsti, ką galima, o ko negalima. Jei neturėsime jokios tvarkos, bus visiškas chaosas. Ne taip veikia demokratija“, – sakė jis.

Svarbu laikytis nustatytų taisyklių

Vilniaus meras V. Benkunskas, reaguodamas į Nacionalinio susivienijimo iniciatyvą sostinėje pakabinti K. Škirpai skirtą atminimo lentą, akcentuoja nustatytų taisyklių svarbą.

„Žinant, kad daugeliu atvejų gali būti išsiskiriančios nuomonės, daug diskusijų, Vilniaus mieste turime aiškias taisykles, kaip yra istorinės atminties ženklai kabinami, kokie yra svarstymai, kaip pasitelkiami istorikai ir gaunamos išvados“, – aiškino meras.

„Labai lengva yra pasukti faktus viena, ar kita kryptimi ir atsistoti į radikalią poziciją. Šiuo atveju matome, kad veiksmas buvo iš anksto planuotas. Juo bandoma primetinėti savo faktus ir tiesas, nenorima žaisti pagal demokratinės visuomenės patvirtintus taisyklių pricipus“, – pridūrė jis.

V. Benskunsko teigimu, šia lenta nebuvo siekta pagerbti K. Škirpos atminimo.

„Toks veiksmas yra politinis. Tai ne patriotizmo demonstravimas ar siekis kažką pagerbti“, – sakė Vilniaus miesto meras, pažymėdamas, kad kol kas atminimo lentą, skirtą K. Škirpai, veikiausiai saugos ją nukabinusi įmonė „Grinda“.

ELTA primena, kad sekmadienį po pietų „Grindos“ darbuotojai su policijos palyda atvyko nukabinti penktadienį, 1941 metų Birželio sukilimo išvakarėse, su savivaldybe nesuderintos ir ant Lietuvos Apeliacinio teismo rūmų pakabintos kontraversiškai vertinamo pulkininko K. Škirpos atminimo lentos.

Nors generolo atminimo stojo ginti kelios dešimtys protestuotojų, lenta sekmadienį buvo nukabinta.

Kaip Eltai teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narė Kamilė Šeraitė-Gogelienė, ji visuomenėje kurstė neapykantą. Politikės teigimu, Istorinės atminties komisija dėl K. Škirpos asmenybės vertinimo kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC), tačiau išvados iki šiol nėra gavę.

Anksčiau pateiktose LGGRTC išvadose dėl K. Škirpos įvertinamas svarbus jo indėlis priešinantis sovietų okupaciniam režimui, tačiau pabrėžiama, jog 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA