PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Spalio 8 d. 14:30

Užvenčio krašte jau šeštą kartą surengtas kopūstienės virimo festivalis

Kelmė

Indrės Domeikienės nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Kelmės rajono savivaldybė


322717

Kultūrai, senosioms tradicijoms ir amatams puoselėti bei skatinti etninės kultūros pulsavimą Užvenčio krašte jau šeštą kartą surengtas kopūstienės virimo festivalis „Raugokšnis“. Pirmasis renginys įvyko 2018 m. Jis sulaukė didelio vietinių ir svečių iš kitų rajonų susidomėjimo, todėl po sėkmingo starto tęsiame tradicijas.

Tam, kad etninę kultūrą skatinantys renginiai sudomintų kuo įvairesnę auditoriją ir vietiniai stengtųsi išsaugoti dešimtimis metų puoselėjamas tradicijas, būtina ieškoti naujų renginio formų. Užventyje įsikūręs didžiausias ekologinių daržovių ūkis, kuris priklauso ūkininkui Algimantui Vaupšui. Vienos pagrindinių jo auginamų daržovių – kopūstai. Kuo tarpusavyje siejasi kopūstai, kultūra ir muzika? Nors sakoma, jog muzika skirta sielai, o maistas – kūnui, visgi sintezė šių gyvybiškai svarbių elementų nenuginčijama. Žmogaus nuotaika tiesiogiai priklauso nuo klausomos muzikos ir ragaujamų patiekalų. Užventiškiai vadovaujasi šūkiu: „Kopūstienė šventa, kaip ir mūsų Venta!“

Festivalio įžangoje – profesoriaus daktaro Rimvydo Laužiko paskaita apie senąją užventiškių virtuvę, kulinarines tradicijas. Šiemet dėl skaniausios kopūstienės varžėsi 23 komandos iš įvairių Lietuvos kampelių. Kol virtuvės šefai virė kopūstienę, žiūrovai buvo pakviesti į teatralizuotą muzikinę programą „ Kopūstų vaikelis“. Vaidinime veikė visi užventiškiai kartu su seniūnu. Scenarijaus autorė Andrėja Stulginskienė. Muzikinius intarpus atliko Tytuvėnų kultūros centro Šedbarų skyriaus folkloro kolektyvas „Parubežė“ (vad. Stasys Butkus) ir Užvenčio kultūros centro merginų tautinio šokio kolektyvas „Lanksva“ ( vad. Agnė Laurinavičiūtė). Kad smagiau būtų virti kopūstienę, visus linksmino ansamblis „Jonis“ ir dainininkas Vitalijus Pauliukas.

Sudėtingas darbas laukė komisijos – reikėjo ragauti 26 skonių kopūstienę. Kopūstienę vertino kompetentinga komisija: profesorius daktaras Rimvydas Laužikas, Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas, LMTA Klaipėdos fakulteto docentas, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis, ekologinio ūkio šefas Algimantas Vaupšas, maisto gurmanė Neringa Sinkūnienė, kavinių tinklo savininkė Margarita Kusnerova, restorano „Žvejų užeiga“ šefė Tatjana Budinienė. Šventėje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius.

I vieta raugintų kopūstų kategorijoje atiteko Šilalės komandai.

II vieta – „Gaspadėnės išmisla“ jungtinei Viešvėnų ir Rūdupių komandai.

Dvi III vietos – Kelmės senjorams „Artimi“, Vembūtų kaimo bendruomenei.

Šviežių kopūstų kategorijoje

I vieta – Šatrijos raganaitėms su optimizmu.

II vieta – Šilalės komandai.

III vieta – Užvenčio bendruomenei „Venta“.

Festivalį finansavo Žemės ūkio ministerija. Pagrindinis renginio rėmėjas Algimantas Vaupšas.

#KOPŪSTIENĖ#KELMĖ#ČEMPIONATAS