PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 12 d. 15:58

Užmegzkime pokalbį drauge!

Tauragė

Tauragės rajono VSB nuotr.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Sandra RadžiūnėŠaltinis: Tauragės rajono VSB


318267

Dažniausiai žmogus savo džiaugsmu dosniai dalinasi su aplinkiniais, tačiau negandas slepia giliai savyje. Normalu, jog visiems kartais būna sunku, tačiau svarbu per ilgai neužsibūti giliame liūdesyje, kreiptis pagalbos. Kiekvienas iš mūsų galime būti pokyčio dalimi bei kurti supratingą, palaikančią aplinką, skiriant laiko atpažinti ir išklausyti tuos, kurie patiria emocinių iššūkių.

Labai svarbu, kad žmonės turėtų bazines žinias – kaip atpažinti savižudybės grėsmę, jos rizikos ženklus, kaip kalbėtis su esančiu savižudybės rizikoje, kas yra psichoemocinės pagalbos teikėjai mūsų rajone. Šiuos mokymus kasmet organizuoja Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, kuris nemokamai ir anonimiškai teikia ir psichologo, ir priklausomybių konsultanto paslaugas, vykdo įvairius kitus mokymus.

Išankstiniais duomenimis, 2023 m. Lietuvoje nusižudė 562 asmenys, 15 iš jų – Tauragės rajono savivaldybėje. Tai yra 35 asmenimis daugiau Lietuvoje ir 5 asmenimis daugiau mūsų savivaldybėje nei praėjusiais metais. Siekiant didinti visuomenės sąmoningumą, informacijos sklaidą apie savižudybės rizikos bei krizės atpažinimą, psichoemocinę pagalbą, rugsėjo 10 d. Tauragės visuomenės sveikatos biuras jau aštuntus metus iš eilės organizavo Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai skirtą pėsčiųjų žygį. Šių metų tema – pradėti pokalbį.

Nors šįkart po užsitęsusios vasaros kaitros, lyg tyčia, visą dieną pliaupė lietus, džiugu, jog atvykę užsiregistravo net 403 dalyviai! Belaukdami žygio pradžios prie Tauragės Švč. Trejybės bažnyčios esančiame skvere dalyvio numerį gavę žygeiviai fotografavosi nuotraukų rėmelyje su nuoroda į puslapį www.tuesi.lt, skirtą informavimui apie pagalbą emocinę krizę išgyvenantiems asmenims. Skveras buvo papuoštas ant spalvotų lapelių užrašytomis praėjusių metų žygio dalyvių mintimis apie gyvenimo prasmę. Visuomenės sveikatos biuro specialistai dalino savo pačių parengtus knygų skirtukus su gyvenimui įkvepiančiomis citatomis bei psichologų kontaktais, lankstinukus apie savižudybės rizikos ženklus bei galimus pagalbos teikėjus mūsų rajono savivaldybėje, skrajutes su psichologų kontaktais.

Sveikinimo žodį tarusi visuomenės sveikatos biuro direktorė Daiva Genienė pasidžiaugė neabejingais ir lietaus nepabūgusiais tauragiškiais, kvietė žengti link atvirumo, empatijos ir palaikymo. Tauragės rajono savivaldybės vicemerė Andžela Jakienė ragino nelikti abejingais ir ištiesti pagalbos ranką tiems, kurie yra gyvenimo kryžkelėje, bendruomenės pareigūnė Judita Sadauskytė priminė saugaus elgesio kelyje taisykles, o vikaras Rokas Maziliauskis susirinkusiuosius palaimino.

Septynių kilometrų žygyje link Tauragės Dvaro bendruomenės stadiono dalyviai grožėjosi Jūros upės vaizdais, eidami pėsčiųjų tiltu, sutvarkytomis Taurų kaimo pagrindinėmis gatvelėmis. Žygio metu nestigo juoko bei prasmingų pokalbių. Stadione jau laukė svetinga Tauragės dvaro bendruomenė, vaišinusi karšta arbata, obuoliais ir kitomis vaišėmis. Treneris Arūnas Vladička vedė aktyvią ir linksmą mankštą.

Pailsėję, pasistiprinę ir apšilę žygeiviai tuo pačiu maršrutu grįžo į Bažnyčios skverą, kuriame juos su garuojančia arbata ir vaišėmis pasitiko Tauragės visuomenės sveikatos biuro specialistai. Dalyvių registracijos numeriai tapo po žygio vykusios loterijos bilietais, ne vienam laimingajam atnešusiais prizus: krepšinio kamuolį, šokdynes, svarelius, gertuves, kitą sporto inventorių. Džiugu, jog šią dieną įprasminančiais streso mažinimo kamuoliukais loterijoje prisidėjo ir Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnės.

Nuoširdžiai dėkojame žygio dalyviams už idėjos palaikymą, lietingo oro nesugadintą nuotaiką ir prasmingus pokalbius. Esame labai dėkingi „Šaltinio“, „Jovarų“, „Versmės“, „Žalgirių“, Tauragės profesinio rengimo centro ir kitų mokyklų mokytojams už ilgametę draugystę žygiuose, bendrą darbą gerinant mokinių psichikos sveikatą, fizinio aktyvumo skatinimą bei kasmet žygiuose palydimą būrį ugdytinių. Taip pat dėkojame žygyje su vaikais dalyvavusiems tėveliams ir seneliams, bendruomenės pareigūnėms ir jauniesiems policijos rėmėjams, „Šaltinio“ progimnazijos savanoriams, įvairių bendruomenių atstovams ir kitiems geros valios žmonėms.

Už nuolatinę bendrystę tariame ačiū klebonui Mariui Venskui ir kunigui Rokui Maziliauskiui. Laimai ir Raimondui Trajanauskams dėkojame už dosnų kasmetinį žygeivių vaišinimą obuoliais, Tadui Zakarauskui – už gražias renginio fotografijas. Dėkojame žygyje dalyvavusiems kartu su keturkojais augintiniais, kurie skaidrino nuotaiką ir kėlė šypsenas. Ačiū charizmatiškajam treneriui Arūnui Vladičkai už nuotaikingą mankštą, Tauragės Dvaro bendruomenei – už vaišes ir Taurų bendruomenei – už bendradarbiavimą.

Apibendrinant renginio esmę kviečiame nebūti abejingais – pastebėkime, išklausykime, išgirskime, padėkime. Net ir trumpas pokalbis kartais gali reikšti labai daug. Tapkime pokyčiu, nes kiekvieno savijauta yra svarbi, o pagalba – visuomet pasiekiama. Užmegzkime pokalbį drauge!