PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 12 d. 15:58

Uzbekų lyderiui už „karius pašiepiantį“ įrašą Rusijoje skirta 4 metų kalėjimo bausmė

Pasaulis

Kalėjimas. Pixabay.com nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


313743

Rusijos teismas pirmadienį vienam uzbekų bendruomenės lyderiui už Ukrainoje kovojančius karius pašiepiantį įrašą skyrė ketverių metų laisvės atėmimo griežtojo režimo kolonijoje bausmę, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Usmanas Baratovas, uzbekų bendruomenės organizacijos, dirbančios su migrantų teisėmis, vadovas buvo pripažintas kaltu dėl priešiškumo ir neapykantos kurstymo, po uždaro teismo posėdžio remdamasi tyrėjų suteikta informacija rašė „RIA Novosti“.

2023 m. gruodį, po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pajuokavo apie Rusijoje kylančias kiaušinių kainas, U. Baratovas į socialinius tinklus įkėlė gaidžio atvaizdą.

Prie nuotraukos, paskelbtos po įrašu apie V. Putino komentarus, buvo užrašas „Grąžinkite gaidžius iš fronto“.

Terminu „gaidys“ Rusijos kalėjimuose vadinami nuteistieji, stovintys ant paties žemiausio kalėjimo hierarchijos laiptelio, be to, šis žodis neretai turi seksualinę ir homofobinę potekstę.

Nuosprendį išgirdęs 66-erių U. Baratovas teisėjui pasakė, kad „tai ne nuosprendis, tai gėda Rusijos teisingumo sistemai... Teismas tarnauja vykdomajai valdžiai“ – šie jo žodžiai girdėti platformos „Telegram“ kanale „RusNews“ paskelbtame garso įraše.

Bendruomenės lyderis – Maskvoje gyvenantis Rusijos pilietis – buvo sulaikytas sausį, po to, kai šį jo įrašą apskundė prokremliški karo tinklaraštininkai ir aktyvistai.

Tyrėjai atliko įrašo „kalbinę ir psichologinę analizę“ ir teigė, jog juo buvo sumenkintas rusų karių Ukrainoje „orumas“.

V. Putinas apie kylančias kiaušinių kainas pajuokavo savo metinėje žinių konferencijoje, surengtoje 2023 m. pabaigoje, atsakydamas į nerimą dėl augančių būtiniausių maisto produktų kainų.

Nors įrašas pasirodė jo asmeninėje socialinių tinklų paskyroje, U. Baratovui buvo pareikšti kaltinimai veikus „organizuotoje grupuotėje“ – tai reiškia, kad jam grėsė ilgesni metai už grotų.

Tyrėjų teigimu, jis „įsteigė ir vadovavo etninei organizuotai grupuotei“, kurios tikslas buvo vykdyti nusikaltimus iš neapykantos kovojantiems Ukrainoje.

Žmogaus teisių grupė „Memorial“ pripažino U. Baratovą politiniu kaliniu.

Savo tinklalapyje ji parašė, kad jo įrašas ir „satyrinis“ vaizdas „nėra joks nusikaltimas ir negali būti laikomas neapykantos kurstymu“.

Po arešto Rusija įtraukė U. Baratovą į „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą, o žymus prokremliškas advokatas Piotras Tolstojus parašė, kad išeivių grupės – tai „įteisintos mafijos struktūros“.