REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Liepos 2 d. 11:46

Uzbekiškas plovas – ant laužo

Lietuva

Stockimagefactory.com nuotr.

Savaitraštis „Etaplius“Šaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


238971

Plovas gali tobulai praturtinti lauko kepinių sezoną. Siūlome šį uzbekišką šedevrą paruošti gamtoje ant laužo ir mėgautis vasara, atrandant naujus skonius.

Ryžiai yra mangano, seleno, vario, magnio šaltinis, tačiau šios kruopos pasižymi ne tik maistine verte, bet ir gausybe panaudojimo galimybių. Iš jų gaminami patys įvairiausi patiekalai. Vienas tokių – ant laužo verdamas uzbekiškas plovas.

Jam puikiai tinka beveik visos ryžių rūšys: tiek plikyti, tiek „Basmati“ ar apvalieji. Kadangi kruopos turi daug glitumo, jas prieš gaminant reikėtų gerai išplauti, antraip gali sulipti, o lietuviams plovas patinka iš birių ryžių.

Mėsa šiam patiekalui tinka pati įvairiausia. Galima rinktis avienos kumpį – tada plovas bus mažiau riebus, sausesnis. Tokia mėsa taip pat neretai maišoma su jautiena, žvėriena.

Aromatingasis plovas

Reikės kilogramo avienos, tiek pat svogūnų, morkų, pusės litro nerafinuoto aliejaus, 800 g plikytų ryžių, 8 galvučių česnako, pagal skonį – kumino, aitriųjų paprikų, raugerškių uogų, druskos.

Gerokai įkaitinę kazaną ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą mėsą. Apskrudinkite iki geltonumo, stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį. Vėliau įberkite pjaustytų svogūnų, kumino, aitriųjų paprikų, sumažinkite temperatūrą, troškinkite valandą–pusantros. Retkarčiais maišykite, kol svogūnai suteš, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu.

Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą. Įberkite saujelę raugerškių uogų, sudėkite šiaudeliais pjaustytų morkų sluoksnį, tada ryžių sluoksnį, užpilkite verdančiu vandeniu – jis turi ryžius apsemti per du pirštus.

Susmaigstykite česnakų galvutes, kurios neturi būti išlukštentos, tik nuplautos. Tada uždenkite puodą ir daugiau dangčio nebenukelkite. Mažinkite temperatūrą, garinkite ryžius gerą pusvalandį, kol jie subręs ir vanduo išgaruos.

Labai svarbu kruopas tinkamai išvirti. Jei ugnis bus per stipri, o vandens – per mažai, plovas gali stipriai prisvilti. Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę. Svarbu, kad ryžiai būtų birūs.

Pranešimas spaudai



REDAKCIJA REKOMENDUOJA