PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 2 d. 13:03

Utenos apskrityje sulaikyti 43 neteisėti migrantai yra tarnybų bendradarbiavimo sėkmė, sako ministrė A. Bilotaitė

Utena

Agnė Bilotaitė. BNS Fotobanko nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


312498

Pareigūnams Utenos apskrityje sulaikius 43 neteisėtus migrantus, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad tam pasitarnavo laiku gauta informacija ir tarnybų bendradarbiavimas.

„Situacija susijusi su antrine migracija, kuri tapusi tendencija. Mūsų kaimynai latviai iki šiol neturi fizinio barjero. Ir tai, kas dabar vyksta prie Latvijos sienos, yra didžiulis krūvis pareigūnams. Tie asmenys patenka, tada jie keliauja į mūsų šalį. Bet noriu pažymėti, kad mūsų teisėsaugos institucijos tikrai glaudžiai bendradarbiauja, dalinasi informacija. Ir tie žmonės sulaikyti, nes gauta informacija laiku“, – penktadienį Klaipėdoje žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad ketvirtadienio rytą, 8 val. 56 min., Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų pranešimą, kad reikia sulaikyti automobilius „VW Transporter“, „Opel Vivaro“ ir juos lydintį automobilį „Audi A6“.

Pasieniečiai pranešė, kad šiuose automobiliuose galimai iš Latvijos yra vežami neteisėti migrantai.

Tą pačią dieną Utenos rajone, Daugailių miestelyje, sustabdytas automobilis „VW Transporter“, kuriame važiavo 23 neteisėti migrantai.

Iškart buvo sulaikyta 10, kiti 13 iš įvykio vietos pasišalino.

Apie 15 val. 30 min. Daugailių miestelyje buvo sulaikyti pasišalinę 10 neteisėtų migrantų. Vėliau buvo sulaikyti ir pasišalinę užsieniečiai.

Taip pat Utenos rajone, Vaikutėnų kaime, sulaikytas automobilis „Opel Vivaro“, kuriame važiavo 20 neteisėtų migrantų.

Utenoje, J. Basanavičiaus gatvėje, sulaikytas automobilis „Audi A6“, kurį vairavo 1998 metais gimęs vyras bei kartu važiavo 1996 ir 1999 metais gimę vyrai.

Į pagalbą kaimyninei Latvijai, kuri ir vėl susiduria su išaugusiais neteisėtų migrantų srautais, pirmadienį planuojama siųsti maždaug 10 Lietuvos pareigūnų.

„Siunčiame pasienio pareigūnus padėti latviams, tą daro ir kolegos iš Estijos, tam kad būtų užtikrintas saugumas sienos ir nereikėtų sulaikyti asmenų mūsų valstybių teritorijose. Patys esame sustiprinę tam tikrą kontrolę. Tai yra didesnis patruliavimas pasienyje su Latvija, įtartini automobiliai yra kontroliuojami, kad būtų sulaikomi tie asmenys. Ir jeigu sulaikomi šie asmenys mūsų teritorijoje, jie grąžinami į Latviją. Jie ir statosi (barjerą – ELTA). Mes buvome tam tikri lyderiai, nes per metus pastatėme barjerą ir 100 proc. mūsų sienos saugomos stebėsenos priemonėmis. Tuo metu mūsų kolegos latviai vis dar stato, jis bus užbaigtas tik kitais metais", – kalbėjo A. Bilotaitė.

Šiemet Latvija fiksavo beveik 3,5 tūkst. neteisėtų migrantų. Tuo metu į Lietuvą per pirmus šešis šių metų mėnesius iš Baltarusijos neleista patekti kiek daugiau kaip 350 kartų.

Lietuva pasieniečius į Latvija yra siuntusi ir praėjusių metų pabaigoje. Tuomet dėl išaugusių neteisėtų migrantų srautų prie sienos su Baltarusija į kaimyninę šalį vyko 20 pareigūnų