PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 2 d. 08:47

Ministerija praneša: Libane liko maždaug 30 Lietuvos piliečių, siekiančių palikti šalį

Lietuva

Libanas / Pixabay

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


321551

Iš atakuojamo Libano evakavus 9 Lietuvos piliečius, užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas sako, kad šioje šalyje liko dar maždaug 30 bendrapiliečių, kurie siekia pasitraukti į saugesnes zonas.

Lietuvos diplomatai, anot jo, intensyviai bendradarbiauja kitų šalių partneriais ir ieško būdų, kaip būtų galima išgabenti likusius Lietuvos piliečius.

„Šiuo metu apskritai Libane gyvena apie 20 šeimų, keliasdešimt Lietuvos piliečių. Dalis iš jų pareiškė norą, paaštrėjus situacijai, grįžti į Lietuvą arba palikti Libaną. Anksčiau tokių pageidavimų iš jų nebuvo, nors primenu, (...) jau praeitų metų spalio mėnesį tikrai primygtinai rekomendavome palikti Libaną ir valstybes regione“, – trečiadienį LRT radijui sakė S. Šatūnas.

Anot viceministro, dar iki pastarosios paros 9 asmenų evakuacijos, anksčiau savarankiškai iš Libano išvyko maždaug 6 Lietuvos piliečių šeimos.

„Lieka apie 9-10 šeimų narių, kurie norėtų išvykti – apie 30 žmonių. Mūsų konsulai ir mūsų diplomatai toliau ieškos galimybių su mūsų partneriais, su kitų valstybių skrydžiais, galbūt atsirastų vietos jiems grįžti. Tikrai vyksta labai intensyvus darbas“, – patikino URM atstovas.

Jis taip pat išreiškė padėką Ukrainos kolegoms, kurių pagalba Libaną galėjo palikti 9 Lietuvos piliečiai.

„Esame nepaprastai dėkingi Ukrainos kolegoms, Ukrainos diplomatams, nes jie organizavo savo piliečių skrydžius – ir jau ne pirmas toks skrydis, gal jau trečias. Ir mūsų diplomatai, dirbdami su jais intensyviai, rado galimybę taip pat dalį Lietuvos piliečių, kurie jau norėjo išvykti, vykti kartu“, – kalbėjo S. Šatūnas.

Tuo metu Izraelyje situacija yra kitokia, pastebėjo viceministras. Kol kas, pasak S. Šatūno, į ambasadą Izraelyje kreipėsi vienas Lietuvos pilietis, norintis palikti šalį.

„Šiuo metu tokių piliečių, kurie kreiptųsi į Lietuvos ambasadą, kad dabar nori išvykti, yra gal turbūt tik vienas ar keli. Tai, matyt, yra dar civilinių skrydžių ir žmonės vertina situaciją“, – dėstė jis, pakartodamas, jog Lietuvos piliečiai yra raginami laikytis URM rekomendacijų.

„Dėl Libano, primenu, aiškiai yra mūsų rekomendacija nuo praeitų metų – nedelsiant išvykti. Izraelį – vertinti atsargiai“, – apibendrino S. Šatūnas.

ELTA primena, kad antradienio vakarą su Ukrainos organizuojamu skrydžiu iš Libano į Lenkiją sėkmingai atvyko 9 Lietuvos piliečiai. Vėlų vakarą kaimyninėje valstybėje esančiame Žešuve piliečius pasitiko Lietuvos ambasados Lenkijoje darbuotojai. Tarp atvykusiųjų motinos su mažamečiais vaikais, kurie trečiadienio rytą vyks pas artimuosius Vokietijoje, Danijoje bei Lietuvoje.

Atsižvelgdama į karo veiksmų eskalaciją Libane ir įtampą visame regione, kuri galimai dar labiau padidės, URM kartoja rekomendaciją piliečiams išvykti iš Libano, kol vis dar yra komercinių skrydžių.

Kai kurios oro linijos laikinai sustabdė skrydžius į Beiruto oro uostą. Kiti skrydžiai gali būti atšaukti.

Iranas antradienio vakarą tiesiogiai raketomis atakavo Izraelį. Šis pareiškė „didelį skaičių“ raketų numušęs. Netrukus po raketų smūgio Izraelio kariuomenė atakavo proiranietiškos Libano grupuotės „Hezbollah“ taikinius Beirute. Libano sostinėje buvo atakuoti „teroristiniai „Hezbollah“ taikiniai, trečiadienį pareiškė Izraelio pajėgos. Pasak Libano saugumo šaltinių, Izraelio kariuomenė sostinės Beiruto pietuose surengė dvi atakas.