REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 29 d. 14:46

URM vadovas: Ukraina turi sukurti tokią realybę, kurioje naujas karas būtų neįmanomas

Pasaulis

Ukrainos vėliava. Unsplash.com nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


307108

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sako, kad Kyjivas turėtų ne tik atkurti sienas ir patraukti Rusiją atsakomybėn, bet ir sukurti realybę, kurioje naujas karas būtų neįmanomas.

Tai pranešė Užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

D. Kuleba, kalbėdamas Dubrovniko forume Kroatijoje, pažymėjo: „Kaip jau žinome iš savo pačių pastarojo meto istorijos, taip pat kitų regionų istorijos, taika be teisingumo veda į naują karą. Todėl tikslas yra ne tik užbaigti karą, bet ir sukurti realybę, kurioje taika būtų teisinga ir ilgalaikė, o naujas karas taptų neįmanomas.“

Šiame kontekste ministras akcentavo svarbų viršūnių susitikimo dėl taikos vaidmenį ir pabrėžė, kad toliau bendradarbiaus su viso pasaulio šalimis ieškant sprendimų, kurie atkurtų teisingą taiką.

Pasak jo, „viršūnių susitikimas dėl taikos Šveicarijoje subūrė šalis iš viso pasaulio – iš Šiaurės, Pietų, Rytų ir Vakarų – ir pademonstravo, kad visos jos turi kažką bendro. Tas „kažkas“ yra JT Chartija, tarptautinės teisės principai ir būtinybė gerbti valstybių suverenitetą bei teritorinį vientisumą“.

„O kai išvystame, kad visos šios šalys yra pasirengusios būti kartu ir veikti kartu, tai tikrai suteikia mums pasitikėjimo, jog teisinga ir ilgalaikė taika yra įmanoma“, – sakė D. Kuleba.

Anot užsienio reikalų ministro, kelias link teisingos ir ilgalaikės taikos nėra lengvas, bet jam nėra alternatyvų. D. Kuleba nurodė, kad pasaulis turi ištrinti kitų nubrėžtas linijas, jog būtų galima užtikrinti pagarbą principams, kurie leidžia visiems gyventi ir klestėti.

„Yra dalykų, kurie mus visus vienija ir pašalina šiuos skirtumus. Tai noras gyventi taikiai ir vystytis. Ukrainai tai taika ir atsigavimas, o tai, žinoma, yra būtina vystymosi sąlyga“, – tikino D. Kuleba.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA