PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 17 d. 08:25

Urbanistinių idėjų konkurse „Išmanusis miestas 10“ pateikti 6 projektai Raseinių rajonui

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


305037

Prie Structum organizuojamo nacionalinio architektūrinių ir urbanistinių idėjų konkurso „Išmanusis miestas 10“ šiemet prisijungė 13 šalies savivaldybių, tarp kurių ir Raseinių rajono savivaldybė. Analogų šalyje neturintis nacionalinis projektas, vienijantis Lietuvos rajonų savivaldybes, aukštųjų mokyklų studentus, privataus bei valstybinio sektorių atstovus ir sprendžiantis probleminių viešųjų šalies erdvių likimą ir skatinantis darnią miestų plėtrą.

Tai jau dešimtus metus iš eilės organizuojamas konkursas, kuriantis platformą, kurioje susitinka Lietuvos savivaldybės ir geriausi architektūros, inžinerijos, statybos profesionalai bei jaunieji, aukštosiose mokslo įstaigose besimokantys studentai. Kasmet jie kuria ir siūlo projekte dalyvaujančioms savivaldybėms savo idėjas įvairių erdvių atnaujinimui ir su nekantrumu laukia kompetentingos komisijos įvertinimo, kurie projektai bus pripažinti geriausiais ir patraukliausiais.

Šiemet Raseinių rajono savivaldybė projektui „Išmanusis miestas 10“ pateikė tris savo rajono teritorijas: Šiluva – vartai į šventovę, Ariogala – Dainų slėnio pritaikymas rekreacijai, Raseiniai – Žemaičio aikštės atnaujinimas. Pristatant Raseinių rajono erdves, buvo akcentuojama, jog pirmiausia siekiama, kad mieste būtų sudaromos sąlygos kokybiškų būtinų pirmaeilių ir antraeilių poreikių paslaugų plėtrai, taip formuojant esamų miesto gyventojų ir žmonių, gyvenančių miesto periferijoje, aukštesnę gyvenimo kokybę. Didinant miesto, kaip urbanistinio centro, patrauklumą, pritraukiami nauji potencialūs miesto gyventojai, svečiai, investuotojai.

Praėjusią savaitę Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje Raseinių rajono savivaldybės administracijos atstovams buvo pristatyta dalis konkursui pateiktų projektinių idėjų, sukurtų mūsų kraštui. Kartu dalyvavo ir įvairių architektūros srityje dirbančių įmonių atstovai, kurie pristatė naujausias technologijas, taikomas šiuolaikinių miestų plėtroje ir statyboje. O šią savaitę Vilniuje vyko finalinis šio konkurso renginys, kurio metu buvo apdovanotos geriausios idėjos Lietuvos miestams. Kviečiame susipažinti, kaip architektai ir urbanistai mato Lietuvos ateitį ir kokias galimas ateities architektūrines vizijas pateikė Raseinių kraštui:

Raseiniai – Žemaičių aikštės Raseiniuose atnaujinimas
Šiluva – Šiluvos piligrimų centras
Šiluva – Šiluvos piligrimų ir bendruomenės centras
Šiluva – Piligrimų bendruomenės centras Šiluvoje

Iš viso konkurse buvo sulaukta dviejų architektūrinių idėjų Žemaičio aikštei ir net keturių idėjų Šiluvos kraštui. Portalo Structum.lt balsavimo metu paaiškėjo, jog pirmoji vieta studentų kategorijoje atiteko Vilniaus Gedimino technikos universiteto (Vilnius Tech) studentei Dianai Kirkliauskaitei, kuri parengė projektą Raseinių rajono savivaldybei – Šiluvos daugiafunkcinis kompleksas piligrimams. O už geriausią urbanistinę koncepciją, Vidaus reikalų ministerijos iniciatyva, buvo apdovanota Elipsis komanda iš Kauno Technologijos universiteto ir Vilniaus Dailės akademijos. Nariai: Tautvydas Zykevičius, Augustė Karosaitė, Aurimas Alinskas. Jie pateikė galimą savo viziją Raseinių Žemaičio aikštės atnaujinimui.