PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 5 d. 11:43

Uraganas „Debby“ artėja prie Floridos

Pasaulis

Uraganas / Pexels

BNSŠaltinis: BNS


312746

Tropinė audra „Debby“ vėlai vakare sustiprėjo iki uragano ir pirmadienį artėja prie Floridos įlankos pakrantės, kur gali sukelti milžiniškas liūtis ir potvynius.

Dėl neįprastai šiltų Meksikos įlankos vandenų „Debby“ greitai sustiprėjo iki pirmos kategorijos uragano ir, kaip prognozuojama, pirmadienį smogs Floridos Didžiojo Vingio regionui.

JAV nacionalinis uraganų centras (NHC) duomenimis, „Debby“ artimiausiomis dienomis judės į šiaurės rytus per Džordžiją ir Pietų Karoliną. Prognozuojama, kad audra atneš potvynius ir dideles liūtis.

„Mūsų potencialiai laukia labai, labai dideli potvyniai, ypač šiaurinėje ir centrinėje Floridos dalyje“, – sekmadienį per pasitarimą dėl audros pranešė Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas.

Gubernatorius ir NHC direktoriaus pavaduotojas Jamie Rhome'as nurodė, kad Floridos gyventojai turėtų nedelsdami užbaigti paskutinius pasirengimo audrai darbus.

NHC pranešime teigiama, kad 23 val. vietos (pirmadienį 6 val. Lietuvos) laiku „Debby“ buvo apie 160 km į vakarus nuo Tampos, o didžiausias jo nešamas nuolatinis vėjas siekia 33,5 metro per sekundę.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad gyventojams buvo įsakyta privalomai evakuotis iš dalies Sitruso apygardos Floridoje, o kitų aštuonių apygardų gyventojai galėjo savanoriškai nuspręsti, ar evakuotis.

„Į situaciją žiūrėkite rimtai, – šeštadienį žurnalistams pareiškė Hernando apygardos ugniagesių vadas ir viešojo saugumo direktorius Paulas Hasenmeieris, – Mes žinome, kad vanduo pakils, kai audra praeis.“

NHC prognozuoja, kad iki savaitės pabaigos kai kuriose Floridos dalyse iškris nuo 150 iki 300 mm kritulių, o Džordžijos ir Pietų Karolinos pakrantėse – nuo 500 iki 760 milimetrų.

Džordžijos ir Pietų Karolinos gubernatoriai prieš audrą paskelbė nepaprastąją padėtį.

P. Hasenmeieris prognozuoja kelias dienas truksiančias smarkias liūtis, o kritulių kiekis, jo teigimu, gali būti rekordinis. Pasak jo, tikėtini dideli staigūs potvyniai „vietovėse, kurios paprastai nebūna užliejamos“.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pritarė, kad Floridoje būtų paskelbta nepaprastoji padėtis, siekiant paspartinti federalinės pagalbos teikimą.

R. DeSantisas suaktyvino valstijos Nacionalinę gvardiją, kurios 3 tūkst. narių yra pasirengę padėti likviduoti audros padarinius.