PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Birželio 3 d. 15:32

Uostamiesčio abiturientams nuaidėjo paskutinis skambutis

Klaipėda

Etaplius.ltŠaltinis: Klaipėdos miesto savivaldybės inf.


303354

Birželio 3-iąją uostamiesčio abiturientams nuaidėjo paskutinis skambutis. Šia proga Laikrodžių muziejaus kiemelyje surengta abiturientų pagerbimo šventė. Į gražia tradicija tapusį renginį visus Klaipėdos abiturientus pakvietė miesto meras.

Paskutinis skambutis – paskutinė mokslo metų šventė, ji reiškia, kad pamokos abiturientams baigėsi, prasideda brandos egzaminai. Pirmojo skambučio šventė Klaipėdoje prasidėjo tradicine dvyliktokų eisena centrine miesto gatve nuo Lietuvininkų aikštės. Tokiu būdu pasirodyti gimtojo miesto bendruomenei – išskirtinė abiturientų teisė ir privilegija.

Pakiliai nusiteikusius jaunuolius Laikrodžių muziejaus kiemelyje pasitiko miesto meras.

„Paskutinis skambutis reiškia mokyklinio etapo pabaigą ir jaudinančios savarankiško gyvenimo kelionės pradžią. Tikiu, kad dauguma jūsų jaučiatės kaip prieš didelę kelionę, apnikti prieštaringų jausmų – nerimo, sumišusio su džiaugsmu, baimės, lengvo nuovargio, jaudulio... Tai reiškia, kad nesate abejingi savo ateičiai, savo pasirinkimams. Linkiu, kad šie jausmai būtų varomoji jėga, kuri leistų jums ieškoti savojo kelio, savojo pašaukimo, priimti sprendimus ir, pasisėmus žinių, pamačius pasaulio, grįžti įgyvendinti savo idėjų ir svajonių čia, į gimtąjį miestą, – linkėjo Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Šiemet bendrojo ugdymo mokyklas Klaipėdoje baigia 1959 abiturientai (1358 iš savivaldybės mokyklų, 552 – iš profesinių, 49 – iš nevalstybinių mokyklų), pernai Klaipėdoje savivaldybės pavaldumo gimnazijas baigė 1269 dvyliktokai.

Šiemet pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo gegužės 31 d. gimtosios kalbos (baltarusių, rusų, vokiečių) skaitymo ir rašymo dalių egzaminu ir baigsis birželio 25 d. užsienio kalbų (prancūzų ir vokiečių) klausymo, skaitymo ir rašymo dalių egzaminu.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas, kuris yra privalomas visiems abiturientams, bus laikomas birželio 5 d. Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks nuo birželio 26 iki liepos 12 dienos.

Norint gauti brandos atestatą būtina išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – mokiniai gali rinktis savo nuožiūra.