PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 11 d. 16:24

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis atvyko į Berlyną susitikti su O. Scholzu

Pasaulis

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis atvyko į Berlyną susitikti su O. Scholzu. EPA-ELTA nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


323379

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Berlyną derybų su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, penktadienį pranešė Kyjivo prezidentūra. Tai paskutinis jo vizitas per įtemptą kelionę po Europą.

Ukrainos prezidentūra pranešė, kad V. Zelenskį atskraidinęs lėktuvas nutūpė.

Ukrainos lyderis ieško naujos karinės ir finansinės savo sąjungininkių Europoje pagalbos prieš sunkią Kyjivui žiemą. Jis ketina toliau spausti Vokietiją, didžiausią po JAV karinės pagalbos tiekėją, pristatyti daugiau ginklų, įskaitant ilgojo nuotolio raketas. Tačiau O. Scholzas nesutinka duoti Ukrainai Vokietijos tolimojo nuotolio raketų sistemų „Taurus“, nes baiminasi NATO ir branduolinius ginklus turinčios Rusijos priešpriešos paaštrėjimo.

Per dvi dienas V. Zelenskis lankėsi Londone, Paryžiuje, Romoje, o dabar atvyko į Berlyną, tvyrant būgštavimams, kad Vakarų parama sumažės, jei Donaldas Trumpas kitą mėnesį bus išrinktas JAV prezidentu. Šeštadienį numatytas Ukrainos gynybos susitikimas JAV oro pajėgų bazėje Ramšteine, Vakarų Vokietijoje, buvo atidėtas, kai JAV prezidentas Joe Bidenas dėl uragano „Milton“ atšaukė valstybinį vizitą Vokietijoje.

O. Scholzo atsisakymas suteikti Ukrainai raketas „Taurus“ Vokietijoje vertinamas prieštaringai net ir jo paties trijų partijų - socialdemokratų, žaliųjų ir Laisvųjų demokratų (FDP) - koalicijoje. „Labai tikiuosi, kad V. Zelenskis dar kartą pasakys kancleriui, kad jei Ukraina pralaimės šį karą, tai nebus paskutinis karas Europoje“, - perspėjo FDP gynybos ekspertė Marie-Agnes Strack-Zimmermann.