REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 2 d. 10:26

Ukrainos prezidentas neslepia nusivylimo, kad kai kurie pasaulio lyderiai neprisijungs prie taikos derybų

Pasaulis

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BNS


303184

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį išreiškė nusivylimą, kad „kai kurie pasaulio lyderiai“ neprisijungs prie taikos aukščiausiojo lygio susitikimo po to, kai Kinija pranešė, kad Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) nedalyvaus, o Joe Bidenas (Džo Baidenas) apie savo dalyvavimą dar neinformavo.

V. Zelenskis šias pastabas išsakė Singapūre vykusiame saugumo forume, ragindamas suteikti didesnę karinę pagalbą paramą savo šaliai, patiriančiai sunkumų mūšio lauke.

Ukraina stengiasi sukviesti į šį mėnesį Šveicarijoje vyksiančią konferenciją kuo daugiau dalyvių ir tikisi joje užsitikrinti didelę tarptautinę paramą savo vizijai dėl Rusijos pradėto karo užbaigimo sąlygų.

V. Zelenskis sakė, kad prie konferencijos prisijungė daugiau kaip 100 šalių ir organizacijų, ir paragino dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno šalis.

„Esame nusivylę, kad kai kurie pasaulio lyderiai dar nepatvirtino savo dalyvavimo taikos aukščiausiojo lygio susitikime“, – sakė V. Zelenskis „Šangri La dialogo“ saugumo forumo metu, neminėdamas nei Kinijos, nei Jungtinių Valstijų.

Aukščiausiojo lygio susitikimas gali nesulaukti reikiamo tarptautinio dėmesio, jei jame nedalyvaus pagrindinis Ukrainos rėmėjas J. Bidenas, kuris dalyvauja rinkimų kampanijoje prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir vis dar nėra pranešęs apie savo dalyvavimą.

Kinija penktadienį pareiškė, kad jai būtų sunku kitą mėnesį dalyvauti Ukrainos taikos konferencijoje Šveicarijoje, jeigu nedalyvaus Rusija.

Pekinas įsitikinęs, kad „Tarptautinė taikos konferencija turėtų turėti Rusijos ir Ukrainos pripažinimą, [kad joje turėtų] vienodai dalyvauti visos šalys ir [kad joje turėtų būti] sąžiningai aptarti visi taikos planai“, spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

„Antraip konferencijai sunku vaidinti kokį nors realų vaidmenį atkuriant taiką“, – pridūrė ji.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA