REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 7 d. 20:19

Ukrainos ginkluotąsias oro pajėgas papildys ne tik JAV gaminami „F-16“, bet ir „Mirage“ iš Prancūzijos

Emmanuelis Macronas. Youtube stopkadras

Jūras BarauskasŠaltinis: AFP


303971

Ukrainiečių pilotams besimokant skraidyti Amerikoje pagamintais naikintuvais „F-16“, Prancūzija ketvirtadienį paskelbė suteiksianti Kyjivui naikintuvų „Mirage“, papildysiančių Vakarų jau suteiktos ginkluotės asorti.

Penktadienį prezidentas Emmanuelis Macronas pranešė, kad Prancūzija suteiks Ukrainai naikintuvų „Mirage 2000-5“, stosiančių į rikiuotę greta „F-16“ ir jau naudojamų rusų gamybos naikintuvų „MIG-29“ bei „Suchoj“.

„Naikintuvų „F-16“ ir „Mirage“ integracijos dilema Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tęsiasi nuo 2022 m... Ukrainai sunkiai sekasi integruoti ir adaptuoti naujai gautas gynybos sistemas“, – pasakojo Ivanas Klyszczius iš Estijoje veikiančio Tarptautinio gynybos ir saugumo centro.

Pasaulyje yra nemažai kariuomenių, eksploatuojančių skirtingų modelių naikintuvus.

Tačiau Kyjevo atveju viskas yra gerokai sunkiau, nes jam naujas sistemas įsisavinti bei modernią vakarietišką ginkluotę su sovietmečiu pagaminta technika derinti tenka pačiame jau trečius metus trunkančios rusų invazijos įkarštyje.

„Ukrainos karo inžinieriai demonstravo aukšto lygio lankstumą ir kompetenciją pritaikant ir integruojant naująsias sistemas“, – teigė I. Klyszczius.

Kalbėdamasis su sąjungininkais, prezidentas Volodymyras Zelenskis jau ne vieną mėnesį vis akcentuoja tai, kad jo šaliai yra reikalingi geresni oro gynybos pajėgumai.

Jis tikisi, kad, modernizavus oro pajėgas, ukrainiečiams pavyks atstumti priešų artileriją nuo fronto linijos ir neutralizuoti didesnį kiekį raketų ir dronų, kuriais Rusija bombarduoja Ukrainos teritoriją.

„Dauguma Rusijos antskrydžių vykdoma iš Rusijos teritorijos“, – teigė Pierre‘as Razoux iš Viduržemio strateginių tyrimų fondo.

„Turėdami (Vakarų) leidimą apšaudyti Rusiją, ukrainiečiai galbūt sugebės pasiekti, kad rusų orlaiviams saugiai šaudyti tektų iš toliau“, – pridūrė jis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA