PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 29 d. 20:13

Ukraina: sudužus naikintuvui F-16 žuvo pilotas

Pasaulis

Naikintuvai F-16. YouTube

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


316101

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas patvirtino, kad Ukrainoje nukrito JAV gamybos naikintuvas F-16. Taip teigiama jų „Telegram“ kanale, praneša portalas „Unian“.

Pažymima, kad atremiant Rusijos raketų smūgį Ukrainos teritorijoje kartu su zenitinių-raketinių pajėgų daliniais buvo panaudoti ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvai F-16.

„Per oro mūšį lėktuvai F-16 pademonstravo didelį efektyvumą, borto ginklais buvo numuštos keturios priešo sparnuotosios raketos. Per priemonę siekiant likviduoti kitą taikinį su vienu iš orlaivių nutrūko ryšys. Kaip paaiškėjo vėliau, lėktuvas sudužo, pilotas žuvo“, – rašoma pranešime.

Generalinis štabas taip pat pabrėžė, kad lėktuvo kritimo rajone dirbanti speciali Gynybos ministerijos komisija ketina išsiaiškinti avarijos priežastis.

F-16 žūties detalės

Kaip anksčiau pranešė „Unian“, ketvirtadienį „The Wall Street Journal“ (WSJ), remdamasis neįvardytu JAV pareigūnu, pranešė, kad Ukraina rugpjūčio 26 dieną per masines raketų atakas neteko naikintuvo F-16. Leidinys rašė, kad nors incidentas įvyko Rusijos puolimo metu, naikintuvas nebuvo numuštas priešo ugnimi, o avarija galėjo įvykti dėl piloto klaidos.

Kitas JAV pareigūnas teigė, kad į Ukrainą iš viso atvyko šeši lėktuvai. Karinės oro pajėgos turi šešis pilotus, apmokytus jais skraidyti.

Taip pat ir naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi JAV šaltiniu, pranešė, kad katastrofa įvyko rugpjūčio 26 dieną ir nebuvo Rusijos ugnies rezultatas. Kas lėmė incidentą – piloto klaida ar mechaninis gedimas – dar bus aiškinamasi, teigė agentūra.