PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 18 d. 14:42

Ukmergėje pristatyta naujausia vaikų rašytojo T. Dirgėlos knyga „Ąžuolas ir Eglė“

Ukmergė

Ukmergės rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Ukmergės r. savivaldybė


319269

Rugsėjo 17-ąją Ukmergės „Šilo“ progimnazijoje, ko gero, dažniausiai skambėjo du žodžiai: „ąžuolas“ ir „eglė“. Ąžuolo ir eglės sodinukai buvo pasodinti ir nuo šiol stiebsis progimnazijos sporto aikštyno pašonėje, o progimnazijos salėje smagiai buvo pristatyta ir plačiai pasklido naujausia populiariausio vaikų rašytojo ir pedagogo Tomo Dirgėlos knyga „Ąžuolas ir Eglė“.

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) organizuotame renginyje daugiausiai kalbėta apie miškininko profesiją, nes ir naujoji knyga, tęsianti rašytojo T. Dirgėlos taip mėgstamų rašyti detektyvų seriją, taip pat yra miško detektyvas ir pasakoja apie miškininko profesiją. Susirinkusieji diskutavo apie tai, kodėl miškas toks yra svarbus, kodėl į jį einama ne vien tik deguonies „pasikrauti", kaip iš miškų išnaikinti šiukšles ir ką daryti, kad jų ten neatsirastų ir kt.

Renginyje dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, VMU atstovai: generalinis direktorius Valdas Kaubrė, Žmonių ir kultūros skyriaus vadovė Izolda Baltutė ir Ukmergės regioninio padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos vicekanclerė prof. Dr. Aušra Blinstrubienė, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, „Šilo“ progimnazijos direktorius Darius Kaplūnas, rašytojas T. Dirgėla taip pat mokiniai ir mokytojai, atvykę iš Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos, Panevėžio „Vilties“ progimnazijos ir, aišku, šeimininkai - Ukmergės „Šilo“ progimnazijos bendruomenė.

Renginį moderavo sporto komentatorius, istorinių knygų autorius ir populiarusis „Protų kovų“ vedėjas Robertas Petrauskas.

„Miškininko profesija ne vien darbas, bet ir pašaukimas, reikalaujantis turėti daug gilių žinių, mylėti gamtą. O ją privalome mylėti tam, kad turėtume ką palikti ateities kartoms. Priešingu atveju pasaulis sugrius“, – susirinkusiuosius pasveikino meras D. Varnas.

„Miškininko profesija – tai pirmiausia gyvenimo būdas. Miškininko darbe kiekviena diena kitokia nei kad galėjai suplanuoti. Miškininkai 60 kartų prieina prie kiekvieno medelio, kol šis pasiekia brandą. Ar žinojote, kad kasmet Lietuvoje pasodinama apie 50 mln. medelių sodinukų. Miškininkams kasmet iš miškų tenka išgabenti daugiau nei 1 tūkstantį tonų šiukšlių, tarp kurių daugiausiai būna automobilių padangų, šaldytuvų, senų baldų. Jausdami jaunosios kartos susidomėjimą mišku visus savo projektus orientuojame tam, kad vaikai mylėtų mišką, gamtą ir būtų atsakingi“, - sakė V. Kaubrė.

Pasak I. Baltutės, VMU vykdome daug projektų, skirtų vaikams, tai net tik „Pamokos miške“.

„Galvojau, kaip dar kitaip sudominti vaikus apie miškininko profesiją, gamtos pažinimą ir mišką. Kadangi pati turiu tris vaikus, klausiau jų. Jie pasiūlė, kad tai daryti per knygas būtų paprasčiausia. O kai paklausiau, kas galėtų būti tas autorius, kurį tikrai vaikai skaitys, buvo įvardintas T. Dirgėla. Kreipėmės. Pasiūlėme. Tomas susidomėjo. Ir štai, knyga ant stalo“,- kalbėjo I. Baltutė.

T. Dirgėla patikino, kad gavęs VMU atstovų pasiūlymą parašyti knygą apie miškininko profesiją iš pradžių manė, kad viskas bus žiauriai nuobodu, kadangi dar iš vaikystės miškininką įsivaizdavo kaip žmogų, kuris tiesiog vaikšto po mišką pjūklą pasiėmęs ir apžiūrinėja medžius.

„Bet vėliau, kai pradėjau labiau domėtis šiuolaikinio miškininko darbu, ėmiau net pavydėti truputį. Dėl to, kiek jie turi naujausių dronų ir visureigių, kiek naudoja šiuolaikinių technologijų, kad viską į planšetes suvedinėja, kad viskas jų darbe automatizuota, kad daug ką per kameras stebi, tikrina. Tada ir pagalvojau, kad labai daug ką turėčiau parašyti. Knyga „Ąžuolas ir Eglė“ paremta tikrais faktais, kažkada nutikusiomis istorijomis. Kodėl Ąžuolas ir Eglė? Na, tai populiariausi medžių vardai. O ir mano sūnus pavadintas Ąžuolu“, - apie savo naująjį kūrinį kalbėjo T. Dirgėla.

Knygoje „Ąžuolas ir Eglė“ pasakojama apie per atostogas iš miesto į kaimą atvykusius ir čia susipažinusius Ąžuolą ir Eglę, kurie visai nesitikėjo, kad jų atostogos taps tikru detektyvu. Kas išdrįso daubą miške paversti didžiule šiukšlių dėže? O kas tas žaliai apsirengęs vyrukas su visureigiu ir dronu? Blogiukų paieškos ir atostogos pagelbstint miškininkui laukia skaitytojų vos tik atsivertus pirmąjį šios knygos puslapį.

Po naujosios knygos pristatymo buvo atsakyta į susirinkusiųjų klausimus, taip pat vyko viktorina, kurioje dalyvavusieji bei greičiausiai į klausimus atsakiusieji gavo dovanų knygą su jos autoriaus autografu.