PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 10:45

U. von der Leyen pasirinko pirmuosius savo komandos narius, skelbia vokiečių žiniasklaida

Pasaulis

Ursula von der Leyen / Scanpix

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


316718

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pasirinko pirmuosius eurokomisarus, kurie dirbs jos kabinete, o svarbus ekonomikos portfelis atiteks Italijos kraštutinių dešiniųjų politikui, antradienį skelbia vokiečių leidinys „Die Welt“.

U. von der Leyen, kuri liepą buvo perrinkta antrai kadencijai, turėtų pristatyti savo siūlomą kabinetą po penktadienio – tai paskutinė diena Europos Sąjungos valstybėms narėms iškelti savo kandidatus.

„Die Welt“, cituodamas aukšto rango ES diplomatus ir šaltinius EK, sakė, kad Raffaele Fitto iš kraštutinių dešiniųjų partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) bus vicepirmininkas, atsakingas už ekonomiką ir atsigavimą po pandemijos.

Eidamas šias pareigas jis turėtų prižiūrėti, kaip naudojamas bloko atsigavimo po pandemijos fondas, kurio vertė – šimtai milijardų eurų.

R. Fitto yra italų Europos reikalų ministras.

Būsimų EK vicepirmininkų sąraše taip pat yra latvis Valdis Dombrovskis, šiuo metu einantis ES prekybos vadovo pareigas. Jis bus atsakingas už ES plėtrą ir Ukrainos atstatymą, teigiama „Die Welt“ pranešime.

Pasak leidinio, Prancūzijos kandidatas Thierry Bretonas, bloko vidaus rinkos eurokomisaras, naujoje kadencijoje imsis pramonės ir strateginės autonomijos.

Ispanijos aplinkos ministrė Teresa Ribera bus atsakinga už ekologiją ir skaitmeninius reikalus.

Buvusi Estijos premjerė Kaja Kallas, perimsianti ES užsienio politikos vairą, taip pat bus paskirta vykdomąja vicepirmininke.

Slovakas Marošas Šefčovičius, šiuo metu einantis vykdomojo EK pirmininkės pavaduotojo pareigas, ir toliau bus eurokomisaru, atsakingu už tarpinstitucinius reikalus.

Čekijos pramonės ministras Jozefas Sikela bus atsakingas už energetiką, o Lenkijos ambasadorius ES Piotras Serafinas tvarkys biudžeto klausimus.

Kiekviena iš 27 ES valstybių narių turi po vieną eurokomisarą. U. von der Leyen, vokietė, užima savo šalies vietą.

U. von der Leyen pageidavo dviejų kandidatų – vyro ir moters, kad galėtų suburti lyčių požiūriu subalansuotą 26 asmenų komandą, tačiau daug ES narių į eurokomisarus siūlė vien vyrus.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.