Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
BNS Fotobanko nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: ELTA
Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė (56 proc.) Lietuvos gyventojų stengiasi pirmiau sunaudoti maisto produktus, kurių galiojimo laikas gali greitu metu pasibaigti. Tuo metu kas trečias (33 proc.) gyventojas kartais atkreipia dėmesį į galiojimo laiką, o 11 proc. apklaustųjų galiojimo laiką pažiūri tik tuomet, kai nori patikrinti, ar produktas dar tinkamas vartoti.
„Reikšminga dalis Lietuvos gyventojų gana atsainiai žiūri į maisto produktų panaudojimo planavimą. Nors pusė prioritetą teikia tiems produktams, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą, tačiau likusiems kur kas paprasčiau pažvelgti į etiketę ir nuraminti savo sąžinę, kad štai, jau nebevalgoma, išmetu.
Pakeitus savo požiūrį, geriau planuodami maisto sunaudojimą ne tik prisidėtume prie klimato krizės mažinimo, bet ir sumažintume savo išlaidas maisto produktams“, – pranešime spaudai sakė tyrimą inicijavusios bendrovės „Mantingos“ tvarumo projektų vadovė Domantė Lubytė.
Įmonės iniciatyva sudarytas Lietuvos maisto vartojimo tvarumo žemėlapis atskleidė, kad netolerancija maisto švaistymui labiausiai pasižymi Utenos, Alytaus, Tauragės ir Vilniaus apskričių gyventojai. Pagal tyrimo metu nagrinėtų skirtingų kriterijų visumą žemiausios indekso pozicijos atiteko Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės ir Panevėžio apskritims.
Apklausa taip pat parodė, kad vos 6 proc. Lietuvos gyventojų kasdien arba kelis kartus per savaitę tenka išmesti pasibaigusio galiojimo maisto produktus. Daugiau negu pusė (52 proc.) apklaustųjų teigė, kad tai jiems tenka daryti kartą ar kelis kartus per mėnesį, o 42 proc. respondentų tokių maisto produktų išmesti praktiškai netenka.
D. Lubytė pastebi, kad nors du iš penkių šalies gyventojų sako, kad niekada maisto produktų neišmeta, europinė maisto išmetimo kiekių statistika rodo, jog tą darantys maisto išmeta daug. Jos teigimu, norint sumažinti iššvaistomo maisto kiekį, prieš einant į parduotuvę vertėtų užmesti akį į tai, ką turime, ką reikėtų suvartoti pirmiausia, ir tada atidžiai suplanuoti, kokių maisto produktų trūksta, ką ketinate gaminti ir kada suvalgysite pagamintą maistą.
„Spinter tyrimai“ reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko nuo šių metų rugsėjo 18 iki 26 dienos. Joje dalyvavo 1 013 žmonių, kurių amžius sudarė 18–75 metų.