PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 21 d. 12:07

Pusė gyventojų sutinka, kad Lietuva gynybai skirtų 4 proc. BVP

Lietuva

Lietuvos kariuomenė. Jono Balčiūno (ELTA) nuotr.

Goda VileikytėŠaltinis: BNS


324967

Pusė šalies gyventojų sutinka, kad Lietuva gynybai skirtų 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), rodo iniciatyvos „4 procentai“ užsakymu atlikta apklausa.

„Daugiau negu pusė Lietuvos gyventojų nori, kad daugiau lėšų būtų skirta gynybai ir apie pusė tikisi, kad kuo greičiau bus pasirašytas nacionalinis susitarimas, kuriame būtų įtvirtinta 4 proc. BVP krašto gynybai strateginis tikslas“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė „Telia Lietuvos“ vadovė, „4 procentai“ valdybos narė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Tyrimo duomenimis, 26,3 proc. apklaustųjų visiškai sutinka, kad Lietuva gynybai skirtų 4 proc. BVP, 24,9 proc. – greičiau sutinka, 23,6 proc. – nei sutinka, nei nesutinka.

„Verslo bendruomenė, atėjusi su gynybos fondo idėja, kurią galiausiai įgyvendino, sutiko mokėti didesnius mokesčius. (...) Mes matome, kad daugiau negu pusė, tai yra 51 procentas gyventojų mano, kad didesnis finansavimas galėtų būti pasiekiamas per skolinimąsi“, – pirmadienį sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Tyrimas parodė, kad 26,4 proc. žmonių visiškai sutinka, kad Lietuvos politinės partijos kuo greičiau pasirašytų Nacionalinį politinių partijų susitarimą, kuriame būtų įtvirtinta 4 proc. BVP krašto gynybai strateginis tikslas, 24,3 proc. – greičiau sutinka, 25,2 proc. – nei sutinka nei nesutinka.

Didžioji dalis gyventojų taip pat pasisako už tai, kad papildomų lėšų gynybai reikėtų pasiskolinti: visiškai sutinka 24,2 proc., greičiau sutinka – 27,6 proc., nei sutinka nei nesutinka – 25,4 proc.

Su teiginiu, kad Lietuvos politinės partijos turėtų kuo skubiau susitarti dėl didesnio gynybos finansavimo, sutiko 60 proc. gyventojų (29,4 proc. greičiau sutinka, 31,1 proc. – visiškai).

A. Romanovskio teigimu, per rinkimų kampaniją politinės partijos aiškiai nedeklaravo savo pozicijos šiuo klausimu.

„Kas neramina, tai, kad politinės partijos, laimėjusios rinkimus, peržengusios 5 procentus, jos nėra labai aiškiai deklaravusios, kaip bus su gynybos finansavimu. Jeigu pasižiūrėti į visų politinių partijų programą, visur kalbama, kad taip, reikia, bet kiek reikia, žiūrėsim“, – sakė A. Romanovskis.

Didžioji dalis (69,9 proc.) gyventojų taip pat sutiko, kad šalies užpuolimo atveju Lietuvos kariuomenė turi būti pajėgi pati sustabdyti priešą prie valstybės sienos ir neleisti jam prasiveržti į šalies gilumą.

A. Romanovskis pabrėžė, kad toks tikslas galėtų būti pasiektas tik tada, kai bus tvirta politinė valia didinti gynybos biudžetą.

„Jūs tikriausiai matėte biudžete – pensijų kėlimui yra skirta bene 600 milijonų eurų, politinė valia yra ir mes net diskusijos negirdėjom. (...) Ką žmonės sako iš mūsų atlikto tyrimo? Kad saugumas yra svarbiausias. Svarbiau už pensijas, svarbiau už visus kitus dalykus. Čia mes pasigendame (politinės valios – BNS)“, – teigė A. Romanovskis.

Dauguma šalies gyventojų taip pat teigia, kad naujasis Seimas ir Vyriausybė turi skatinti vietos gynybos pramonės plėtrą: su tuo visiškai sutiko 37,3 proc. gyventojų, greičiau sutiko 32,4 proc., nei sutiko nei nesutiko – 21,6 proc.

Didžioji dalis žmonių taip pat teigė, kad dalis Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos Rytų flango gynybos poreikio turi būti finansuojama iš bendro ES biudžeto: su šiuo teiginiu nesutinka vos 3,7 proc. apklaustųjų, o 75 proc. – sutinka.

G. Kaminskaitė-Salters taip pat pažymėjo, kad idealiu atveju Lietuva gynybai galėtų skirti ir daugiau nei 4 proc. BVP.

„Mes turime pradėti žiūrėti į tai kaip į vieną iš mūsų pramonės industrijos šakų, mes turim realiai perorientuoti visą Lietuvos (...) pramoninį žemėlapį ir žiūrėti kaip į pramonės industriją, kaip vieną iš mūsų augimo sričių ir į tai investuoti savo BVP. Verslas tai parems, kadangi verslui tai yra išlikimo klausimas“, – aiškino „Telia Lietuvos“ vadovė.

„Ne šiaip sau mes norime tų keturių, keturių su puse ar šešių procentų, o tam, kad viskas, kas buvo sukurta per 30 metų, būtų išlaikyta ir galėtume toliau auginti. Nes dabar mes esame tikrai auksiniame Lietuvos verslo laikotarpyje“, – pabrėžė ji.

68,6 proc. gyventojų teigė, kad nacionalinis saugumas ir gynyba šiuo metu turi būti svarbiausias Lietuvos politikų prioritetas.

Tyrimą „4 procentai“ užsakymu spalio 4–11 dienomis atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat LT“, internetu apklaususi 1 tūkst. gyventojų, proporcingai atitinkančių demografinę sudėtį pagal lytį, amžiaus grupes ir gyvenamąją vietą.