PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 1 d. 09:38

TVF patvirtino naują išmoką pagal Ukrainos finansavimo programą – 2,2 mlrd. dolerių

Pasaulis

Stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


307261

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) direktorių valdyba penktadienį patvirtino naują išmoką pagal ilgalaikę Ukrainos finansavimo programą – apytikriai 2,2 mlrd. JAV dolerių.

Labai reikalingos lėšos bus panaudotos „biudžeto paramai“, o pagal galiojančią ketverių metų trukmės 15,6 mlrd. dolerių dydžio pernai skirtą programą išmokėta suma padidės iki maždaug 7,6 mlrd. dolerių.

TVF nurodo, kad naujai išmokai gauti numatyti visi kiekybiniai kriterijai buvo įvykdyti iki kovo pabaigos, o visi struktūriniai kriterijai buvo įvykdyti daugiau ar mažiau laiku.

Fondas pažymėjo, kad Ukrainos ekonomika pirmąjį šių metų ketvirtį buvo atsparesnė nei tikėtasi, tačiau perspėjo, kad perspektyvos nebėra tokios palankios kaip buvo prognozuota anksčiau.

„Perspektyvos likusiai šių metų daliai ir 2025-iesiems pablogėjo daugiausia dėl niokojančių išpuolių prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir netikrumo dėl Rusijos karo prieš Ukrainą trukmės“, – teigiama ataskaitoje.

TVF dabar tikisi, kad Ukrainos ekonomika šiais metais augs 2,5-3,5 proc., o tai reiškia, kad jos atsigavimas gali būti kiek kuklesnis nei 3,2 proc. pagal balandžio mėnesį skelbtas prognozes. Naujausiais TVF ekspertų vertinimais, kitąmet Ukrainos bendrasis vidaus produktas didės 5,5 proc., o ne 6,5 proc., kaip buvo skelbta anksčiau.

Agentūros „Bloomberg“ žiniomis, TVF galiojantį memorandumą papildė papildomais reikalavimais Ukrainai, kurių pagrindiniai – stiprinti kovą su korupciją ir pakoreguoti Muitinės kodeksą, kad jis būtų suderintas su Europos Sąjungos teisės aktais.