PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 8 d. 20:51

„Tvariausia istorijoje“ olimpiada patyrė fiasko: po sportininkų pykčio organizatoriai kelia baltą vėliavą

Pasaulis

Veganiškas maistas, kartoninės lovos. Prie mėsos pripratę atletai ne taip įsivaizdavo olimpines žaidynes. (Scanpix nuotr.)

Do­mi­ny­kas Grie­žėŠaltinis: Etaplius.LT


313145

Paryžiaus olimpiada nuo pat atidarymo kurstė aistras, kai paaiškėjo, kad itin daug dėmesio buvo skirta seksualinėms mažumoms ir jų reprezentavimui, o vienas iš atidarymo epizodų sulaukė krikščionių bendruomenės pasipiktinimo. Tačiau užsimota buvo ne tik parodyti didelį dėmesį mažumoms, bet ir tvarumui – skelbta, kad Paryžiaus olimpiada bus tvariausia istorijoje.

Deja, pastarasis užmojis olimpiados organizatoriams smogė bumerangu – „tvariausia istorijoje“ olimpiada jau piktina tiek jos dalyvius, tiek ir sportininkų komandas, o galiausiai organizatoriai buvo priversti nusileisti atletams, todėl į olimpinį kaimelį pradėti skraidinti didkepsniai ir kiaušiniai, skelbia vienas didžiausių Didžiosios Britanijos portalų „Daily Mail“.

Olimpiados organizatoriai nuo pirmųjų dienų sulaukė daug dėmesio dėl „woke“ požiūrio, kuris vienų giriamas, kitų kritikuojamas, – dar pavasarį garsiai pradėta kalbėti, kad Paryžiaus olimpinės žaidynės bus tvariausios istorijoje, organizatoriai įsipareigojo perpus sumažinti anglies dvideginio pėdsaką, nei pastarąjį palikdavo ankstesnės olimpiados.

Tvarumo idėja turbūt labiausiai pasireiškė olimpiniame kaimelyje šalia Paryžiaus, tačiau greičiausiai ne taip, kaip norėta, – jau iš pradžių būta abejonių, ar organizatoriai neperlenkė lazdos, ar tvarumas nenustūmė į šalį sveiko proto: sportininkams teko iš arčiau susipažinti su kartoninėmis lovomis (jos, tiesa, debiutavo dar Tokijo olimpinėse žaidynėse), kurios vėliau turėtų būti perdirbtos. Jos, anot atletų, kad ir ekologiškos, bet nepatogios, greitai lūžtančios, todėl ne vienam teko į olimpines žaidynes skraidintis ir savo guolį.

Organizatorių sumanymu, dėl tvarumo olimpinio kaimelio patalpose taip pat buvo atsisakyta oro kondicionierių, nors karštis tiek lauke, tiek viduje gerokai viršija komfortiškas ribas.

Atskiro dėmesio sulaukė ir maistas, kuriuo matinami sportininkai. Kadangi olimpinės žaidynės pagal planą turi būti tvariausios iš tvariausių, organizatorių patvarkymu buvo nustatyta, kad bent 60 proc. viso maisto, kurį atletai gauna olimpinio kaimelio valgykloje, turi būti veganiško, o daugumą, jei ne visą, maisto produktų turi tiekti vietiniai prancūzų augintojai ir gamintojai. Žinoma, tvarūs ir ekologiški augintojai ir gamintojai.

Tačiau visa gražioji olimpinių žaidynių idėja galiausiai virto pajuokos objektu.

Atletai pasiekė savo

Kad su olimpiados organizatorių deklaruojamu tvarumu bus problemų, paaiškėjo jau pirmąją dieną po atidarymo ceremonijos, kai olimpiniame kaimelyje ėmė ryškėti maisto trūkumas – negana to, kad tokių sportininkams svarbių produktų kaip mėsa ir kiaušiniai pagal organizatorių sumanymą ir taip buvo nedaug, nuo pirmosios dienos jų ėmė smarkiai trūkti.

Visa tai sukėlė smarkų sportininkų nepasitenkinimą, o galiausiai, kaip skelbia „Daily Mail“, žaidynių organizatoriams teko nusileisti – po gausybės skundų svajones apie tvarumą teko nustumti į šalį, dabar į olimpinį kaimelį, anot „Daily Mail“, užsakyta 700 kilogramų kiaušinių ir tona mėsos, turinčios pakeisti mažai kam įtikusį veganišką mėsos pakaitalą.

Olimpinių žaidynių organizatoriai iš pradžių atkakliai ignoravo olimpiniame kaimelyje kylančias problemas ir bandė jas sumenkinti, tačiau galiausiai „Paris 2024“ vadovas Etienne’as Thoboisas pripažino, kad problemų yra ir jas reikia spręsti.

„Kalbant apie maistą, turėjome padaryti keletą pakeitimų ir turėjome prisitaikyti, o tai visiškai normalu“, – nuolaidų sportininkams nesureikšmina E. Thoboisas.

Organizatoriams galiausiai teko atsitraukti ir nuo užmojų atsisakyti oro kondicionierių, kai paaiškėjo, kad tai gali virsti nemažu skandalu, kai mažesnių valstybių atstovams yra sudaromos blogesnės sąlygos nei didžiųjų valstybių.

Pasirodo, kad JAV, Kinijos, Australijos, Japonijos, Italijos, Vokietijos ir keleto kitų turtingų valstybių atletų delegacijos iš anksto, dar prieš prasidedant olimpiadai, pasirūpino oro kondicionieriais. „Mes vertiname idėją atsisakyti oro kondicionierių, siekiant sumažinti anglies dvideginio pėdsaką, tačiau tai yra aukštos ištvermės reikalaujančios žaidynės. Mes neatvykome į iškylą“, – cituojamas vienos iš sportininkų delegacijų atstovas.

Dėl tokios situacijos žaidynių organizatoriai pateko į keblią padėtį – jei vienų valstybių atstovai gali naudotis oro kondicionieriais, jie turi geresnes sąlygas pailsėti ir mažiau pavargsta nei kitų valstybių atstovai, priversti kentėti karštyje. Kad skandalo būtų išvengta, dabar tenka rūpintis ir oro kondicionieriais olimpiniame kaimelyje. Tiesa, ir čia organizatoriai nepersidirbo – patys kondicionieriais nesirūpina, tik leido juos įsirengti sportininkams ir jų palydai. Jei tik jiems pasiseks oro kondicionierių rasti.

(Scanpix nuotr.)

Atletai pyksta: rekordų šiemet nebus

Dauguma garsių atletų per kelias dienas, praėjusias nuo Paryžiaus olimpiados pradžios, jau spėjo garsiai išreikšti savo pasipiktinimą dėl per didelio organizatorių noro būti tvariems sportininkų gerovės sąskaita.

Pavyzdžiui, Australijos plaukimo karalienė Ariarne Titmus sportininkų gyvenimo sąlygas vadina „kvailybe“ ir teigia, kad dėl to jai nepavyko pasiekti naujo pasaulio rekordo 400 metrų plaukime laisvuoju stiliumi.

„Dėl gyvenimo olimpiniame kaimelyje sunku varžytis“, – viename interviu teigė ji.

JAV teniso žvaigždė Coco Gauff po praėjusio savaitgalio kartu su visa savo komanda paliko olimpinį kaimelį ir persikėlė gyventi į viešbutį, kad tik išvengtų varginančių gyvenimo sąlygų. „TikTok“ platformoje tenisininkė taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigė, kad olimpiniame kaimelyje jai teko dalytis vonia ir tualetu su dešimčia kitų sportininkių, kol galiausiai pusė jų neapsikentusios išsikėlė iš olimpinio kaimelio.

Buvęs australų plaukikas Jamesas Magnussenas teigia, kad jokių pasaulio rekordų šiose olimpinėse žaidynėse galima nesitikėti. „Pasaulio rekordų trūkumas susiveda į visą šį ekodraugišką, anglies dvideginio pėdsako nepaliekantį, veganišką mentalitetą“, – teigia buvęs plaukikas. Anot jo, organizatoriams teko skubiai keisti sportininkų valgiaraštį, kai paaiškėjo tai, kas ir taip buvo akivaizdu: stipriausi pasaulio atletai tikrai nesilaiko veganiškos dietos ir nori mėsos.