PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 17:02

Turkų televizija: Ankaros oro uoste įvyko JAV ir Rusijos mainai kaliniais (papildyta)

Pasaulis

Kalėjimas / Pixabay

BNSŠaltinis: BNS


312392

Turkijos televizija NTV ketvirtadienį pranešė, kad Ankaros oro uoste įvyko JAV ir Rusijos apsikeitimas kaliniais.

Nurodoma, kad mainuose dalyvavo 26 žmonės.

Turkų televizijos kanalas NTV pasidalijo vaizdais iš įvykio vietos.

Turkija, be kita ko, patvirtino, kad Rusija paleido „The Wall Street Journal“ reporterį Evaną Gershkovichą ir buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną.

Šie du vyrai buvo įkalinti Rusijoje 16 metų dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jie patys ir JAV neigė.

Apsikeitime dalyvavo kaliniai iš JAV, Vokietijos, Lenkijos, Slovėnijos, Norvegijos, Baltarusijos ir Rusijos, o mainai įvyko tarpininkaujant Turkijos žvalgybos tarnybai MIT, pranešė pati agentūra.

„MIT Ankaroje atliko didžiausią pastarojo meto mainų kaliniais operaciją“, – sakoma jos pranešime.

Pranešama, kad 10 kalinių, paleistų per mainus Ankaroje, siunčiami į Rusiją, 13 – į Vokietiją ir trys – į JAV.

Be E. Gershkovicho ir P. Whelano, minimos Vokietijos piliečio Rico Kriegerio, kuris buvo nuteistas mirties bausme Baltarusijoje, rusų disidento Iljos Jašino bei FSB pareigūno Vadimo Krasikovo, nuteisto už 2019 metais Vokietijoje įvykdytą žmogžudystę, kurią, pasak teisėjų, užsakė Rusijos federalinė valdžia, pavardės.

Nei Kremlius, nei JAV pareigūnai oficialiai mainų dar nepakomentavo. Vis dėlto JAV žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, plačiai skelbė apie mainus.

Apsikeitimo kaliniais ženklų atsirado ketvirtadienį, kai buvo pranešta, kad vienas lėktuvas, naudotas per ankstesnius mainus, nusileido Kaliningrade.

Viltys pastarosiomis dienomis taip pat stiprėjo, mat daugybė garsių kalinių Rusijoje, įskaitant P. Whelaną, dingo iš kalėjimų, kuriuose jie laikyti ilgą laiką. Tai paskatino spėliones, kad jie buvo iškelti prieš apsikeitimą.

Paprastai apsikeitimas gali įvykti tik po apkaltinamojo nuosprendžio Rusijoje, o kelių garsių politinių kalinių dingimas vienu metu yra labai retas.

Pergalė J. Bidenui

Mainai turėtų būti didelė pergalė JAV prezidentui Joe Bidenui, kurio viceprezidentė Kamala Harris lapkritį vyksiančiuose rinkimuose greičiausiai susikaus su respublikonu Donaldu Trumpu.

Tai pirmasis apsikeitimas kaliniais tarp Rusijos ir Vakarų po to, kai 2022 metų gruodį JAV krepšininkė Brittney Griner buvo paleista mainais į nuteistą Rusijos ginklų pardavėją Viktorą Butą.

Tai taip pat didžiausias apsikeitimas nuo 2010 metų, kai Rusija ir Vakarai apsikeitė 14 įtariamų šnipų. Tarp jų buvo dvigubas agentas Sergejus Skripalis, kurį Maskva išsiuntė į Britaniją, ir slaptoji rusų agentė Ana Čapman, Vašingtono perduota Rusijai.

Iki tol tokie dideli apsikeitimai vyko tik Šaltojo karo metu.

Žiniasklaidos teisių grupė „Žurnalistai be sienų“ (RSF) ketvirtadienį sakė pajutusi „didžiulį palengvėjimą“, kai buvo pranešta, kad Rusija ketina paleisti JAV žurnalistą E. Gershkovichą.

„Toliau Rusijos vyriausybės vykdoma valstybės įkaitų ėmimo politika kelia pasipiktinimą. Žurnalistai nėra šnipai, ir į juos niekada neturi būti taikomasi politiniais tikslais“, – pabrėžė grupė.

Tarp dingusiųjų iš Rusijos kalėjimų taip pat buvo žurnalistas ir aktyvistas Vladimiras Kara-Murza, 42 metų Rusijos ir Britanijos pilietis. Jo advokatai trečiadienį sakė, kad nežino jo buvimo vietos.

JAV žiniasklaida minėjo jį tarp mainų figūrantų.

V. Kara-Murza, pasisakęs prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, Sibire atliko 25 metų bausmę už išdavystę ir kitus kaltinimus. Jis serga nervų liga ir praėjusį mėnesį buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę medicininiams patikrinimams.

Intrigą padidino ir atvejis Slovėnijoje, kur teismas nuteisė du rusus, kaltintus šnipinėjimu Maskvos naudai, kalėti daugiau nei pusantrų metų, bet vėliau nurodė juos išsiųsti iš šalies.

Pastaraisiais metais Rusijoje padaugėjo JAV piliečių sulaikymų, o Vašingtonas tai laiko Kremliaus bandymu užsitikrinti užsienyje nuteistų rusų paleidimą.