REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 2 d. 17:52

Turkijos ministras: prieš sirus nukreiptose riaušėse šalyje sulaikyti šimtai žmonių

Pasaulis

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


307509

Turkijos pareigūnai antradienį pranešė, kad buvo sulaikyta daugiau nei 470 žmonių po to, kai keliuose miestuose kilo prieš sirus nukreiptos riaušės.

Jas išprovokavo kaltinimai, kad vienas siras priekabiavo prie vaiko.

Sekmadienį prasiveržus smurtui centrinėje Anatolijos dalyje, kai įsisiautėjusi minia niokojo sirams priklausančias įmones ir turtą, įtampa dar labiau išaugo.

„474 žmonės buvo sulaikyti po provokacinių veiksmų“, įvykdytų prieš sirus Turkijoje, socialiniame tinkle „X“ informavo vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya.

Sekmadienį grupė vyrų surengė išpuolį prieš sirų įmones ir nekilnojamąjį turtą Kaiserio mieste. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip padegama maisto prekių parduotuvė.

Viename vaizdo įraše girdėti, kaip turkas šaukia: „Mes nenorime daugiau sirų! Nenorime daugiau užsieniečių.“

Vėlų pirmadienį Kaiserio teismas nurodė suimti priekabiavimu prie vaiko kaltinamą sirą, sakė teisingumo ministras Yilmazas Tuncas (Jilmazas Tunčas) ir pridūrė: „Vaikas ir jo šeima yra saugomi mūsų valstybės.“

Anot pareigūnų, tas vaikas – giminystės ryšiais su tuo vyriškiu susijusi mergaitė sirė.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį apkaltino opoziciją kurstant įtampą ir pasmerkė naujausią smurto prieš sirus protrūkį kaip nepriimtiną.

Tačiau vėlai pirmadienį smurtas vėl išplito į kelis kitus miestus, įskaitant Stambulą. Valdžios institucijos ragino laikytis ramybės ir nustoti smurtauti.

„Nesileiskime provokuojami, elkimės nuosaikiai, – kreipdamasis į Turkijos piliečius sakė A. Yerlikaya. – Tie, kurie rengia sąmokslus prieš mūsų valstybę ir tautą, sulauks atsako, kurio nusipelnė.“

Pasak naujienų agentūros AFP žurnalisto, Turkijos policija sustiprino saugumą aplink Sirijos konsulatą Stambule, dislokavo šarvuotą sunkvežimį ir patruliuoja šalia pastato.

Turkiją, kurioje, Jungtinių Tautų duomenimis, gyvena apie 3,2 mln. sirų pabėgėlių, pastaraisiais metais ne kartą sukrėtė ksenofobinio smurto protrūkiai, kuriuos dažnai išprovokuodavo socialiniuose tinkluose ir susirašinėjimo programėlėse skleidžiami gandai.

2021 metų rugpjūtį sostinėje Ankaroje po muštynių, per kurias žuvo 18-metis, vyrų grupės nusitaikė į sirų įmones ir namus.

Sirijos pabėgėlių likimas taip pat yra opus klausimas Turkijos politikoje, o R. T. Erdogano oponentai praėjusių metų rinkimuose žadėjo juos išsiųsti atgal į Siriją.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA