PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 7 d. 12:49

Turkija siekia prisijungti prie PAR bylos prieš Izraelį dėl genocido Gazos Ruože

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


313085

Turkija trečiadienį Jungtinių Tautų teismui pateiks prašymą prisijungti prie Pietų Afrikos Respublikos ieškinio dėl kaltinimų Izraeliui vykdant karo nusikaltimus ir palestiniečių genocidą Gazos Ruože, pranešė vienas turkų pareigūnas.

Prašymas jungtis prie bylos bus pateiktas Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) Hagoje, sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Turkijos, vienos griežčiausių Izraelio kritikių tęsiantis karui Gazos Ruože, prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu yra palyginęs su Adolfu Hitleriu. Jis kaltina žydų valstybę genocidu, ragina ją nubausti tarptautiniuose teismuose ir kritikuoja Vakarų valstybes už paramą Izraeliui.

Gegužę Turkija sustabdė prekybą su Izraeliu, siekdama priversti šalį nutraukti ugnį dėl Gazos Ruožo.

Priešingai nei Vakarų valstybės, kurios „Hamas“ paskelbė teroristine organizacija, R. T. Erdoganas vadina ją „išsivadavimo judėjimu“.

Praėjusių metų pabaigoje Pietų Afrika kreipėsi į TTT, kaltindama Izraelį pažeidus genocido konvenciją per savo karines operacijas Gazos Ruože.

Izraelis griežtai atmetė kaltinimus genocidu ir teigė, kad karas Gazos Ruože yra teisėta gynybinė akcija, nukreipta prieš „Hamas“ kovotojus po to, kai jie spalio 7-ąją užpuolė Izraelį. Per tą išpuolį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją prieš „Hamas“ Gazos Ruože žuvo mažiausiai 39 653 žmonės, tvirtina šios palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerija, kuri atskirai nenurodo, kiek tarp žuvusiųjų yra civilių, ir kiek – kovotojų.

Prie bylos siekė prisijungti Nikaragva, Kolumbija, Libija, Meksika, Ispanija ir palestiniečių pareigūnai. Teismas dar nėra priėmęs sprendimo dėl jų prašymų.

Jei šalims bus leista dalyvauti byloje, jos galės teikti rašytinius pareiškimus ir pasisakyti viešuose posėdžiuose.

Izraeliui iškeltoje byloje jau įvyko preliminarūs posėdžiai, tačiau tikėtina, kad teismui prireiks ne vienerių metų priimti galutinį sprendimą.

Buvusių sąjungininkių Turkijos ir Izraelio santykiai nuo 2003 metų, kai R. T. Erdoganas atėjo į valdžią, yra nepastovūs, jiems būdingi dideli nesutarimai ir susitaikymo laikotarpiai. Karas Gazos Ruože sužlugdė naujausius bandymus normalizuoti santykius.